ПЪРВА СЕСИЯ ЗА ГОДИНАТА! Кметът Кр. Герчев пред ОбС: Уличните лампи в Разлог няма да се гасят въпреки скъпия ток, за ски писта „Кулиното” не стига персонал

На първото редовно месечно заседание за 2022 година ОбС – Разлог отхвърли отчета за дейността на Регионално депо – Разлог. В дневния ред на срещата се разгледаха общо 15 точки, като повечето от тях бяха свързани с отчетна дейност и финансовите справки на редица общински предприятия.

До отхвърлянето на отчетната дейност на Регионално депо – Разлог се стигна, след като Николай Дундалов постави на дневен ред въпроси, свързани с финансите на предприятието. Според него при груби изчисления има разминаване в отчетените средства за външни дейности в размер на около 70 хиляди лева. След кратки дебати предложението му за изслушване по темата бе отхвърлено. Дундалов пък остана с надежда, че ще получи отговорите на предстоящи заседания.

В началото на сесията Димитър Марков засегна първи темата с финансовите отчети, като поиска финансова справка за изминалата година от ОП „Домашен социален патронаж“. От предприятието заявиха, че към момента нямат готовност с такъв документ и той ще бъде представен на по-късен етап.

Във връзка с приемане на Общинска програма за намаляване на риска от бедствия кметът Красимир Герчев подчерта: „Не одобрявам схемата „бедствено положение – констатиране и предприемане на действия”. Към момента общината може превантивно да почиства деретата и мостовете единствено със средствата, с които разполага, в допълнение на отказаните проекти, свързани с тази дейност”.

Във връзка с откриването на процедура за определяне на съдебни заседатели за ОС – Благоевград бе сформирана временна комисия в състав: д-р Мария Копанарова-Тасева, Мария Крънчева и Христо Зайков. Д-р Копанарова заяви, че кандидатурите трябва да бъдат внесени до 1 март.

Като допълнения към 14-те точки от дневния ред бе разгледано искането на директора на МБАЛ – Разлог д-р Б. Велев за извършване на одиторска проверка на годишния отчет на здравното заведение. По предложение на Петър Попов с единодушие бе прието дейността да бъде възложена на одиторска фирма „Конто-Експерт“, оглавявана от Рилка Коцакова.

Към кмета Кр. Герчев бяха отправени въпроси, свързани с уличното осветление, ски писта „Кулиното“ и ремонтните дейности, свързани с валявицата в Разлог.

„Общината е платила близо 30% по-скъп ток в сравнение с миналата година. Поради невъзможно изпълнение фирмата, която е доставчик до момента, се отказа от обществената поръчка. Сега ползваме услугите на ЧЕЗ. Въпреки това лампи няма да се гасят!“, категоричен бе кметът на Разлог. Той заяви, че няма да има режим на уличното осветление въпреки поскъпването на тока.

На територията на града крушките, използвани за улично осветление, са енергоспестяващи, като през късните часове тяхната консумация намалява почти наполовина.

Относно ски писта „Кулиното“ стана ясно, че в момента липсва персонал. По-голямата част от служителите са болни от Covid-19, което води и до затруднения на поддържането на пистата. Красимир Герчер допълни, че до момента има извършени два ремонта на шайбата.

Пламен Хаджиев отправи въпроси, свързани с ремонтните дейности, касаещи валявицата в града. Той се заинтересуваше и от премахването на опасните дървета в района. „Обмисляме нещо по-мащабно, подмяна на валявицата, както и облагородяване на района около нея“, отговори Красимир Герчев.

На няколко пъти кметът подчерта, че се изчаква гласуването на бюджета за 2022 година, от който зависи предприемането на редица действия на територията на община Разлог. А относно финансовите отчети на предприятията общинските съветници ще очакват тяхното представяне най-късно през април. Дотогава държавният бюджет трябва да бъде приет.

По време на сесията отсъстваха 5-има общински съветници, а представителите на различните дружества, чиято отчетна дейност бе разгледана, влизаха в залата един по един, спазвайки всички противоепидемични мерки.

РАДОСТ ВАСИЛЕВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене