Доц. Алиосман Имамов в ексклузивно интервю пред вестник Топ Преса! ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ

имамов
Едно интервю на

Веселин СТАМЕНОВ

Алиосман Имамов е роден през 1953 г. в с. Абланица, Благоевградска област. Народен представител от ДПС в 39, 40, 41 и 42 НС. Зам. председател на ДПС. Зам. председател на 42-то НС. Председател на комисията по икономическата политика и туризма в 42-то НС. Преподавател в УНСС, катедра „Статистика и иконометрия“. Доцент, доктор на икономическите науки.

– Господин Имамов, преди дни Вие  заявихте, че „Задкулисието като начин на вземане на решение не е присъщо само на една партия, присъщо е на цялата система“. Означава ли това, че политиката е само задкулисни игри, обслужващи определени кръгове и прозрачността е мираж?

– Задкулисието е начин на вземане на политически решения от ограничен кръг хора. Разбира се, това не се отнася за всички политически решения. Както във всяка обществена сфера, така и в политиката има различна степен на дискретност и прозрачност.  Границите в това отношение са твърде широки – от пълната прозрачност на пряката демокрация, която най-често се изразява  чрез референдуми, до пълна дискретност свързана с т.нар. задкулисие. Обикновено задкулисните решения имат много силно влияние върху интересите на определена, най-често управляващата партия. Една от основните задачи на медиите е да разкрият по някакъв начин подобни дискретни решения и да ги представят на обществото. Не може да се каже, че политиката е само задкулисни игри, нито че прозрачността е мираж. Просто прозрачността има степени. Например, решението за състава на служебното правителство е взето задкулисно, от определен кръг хора, свързани с президента и неговата партия. Това не е мираж. Едва ли някой е очаквал да се направи референдум за състава на служебното правителство. Такива са политическите реалности.

– В едно свое интервю твърдите, че искате справедливост за тютюнопроизводителите, но ваши опоненти от ГЕРБ Ви контрираха, че тютюнопроизводителите в Гърция, получават два пъти повече от нашите за своята продукция. Как приемате критиките им?

– Сравнението между България и Гърция по отношение на субсидирането на тютюнопроизводството е твърде спекулативно и подвеждащо. Подобни сравнения може да използва за политически цели човек, който не е наясно с основните принципи на селскостопанската политика на ЕС и системата на подпомагане на единица площ. Механизмите за формиране на субсидиите в старите и новите страни членки на ЕС са различни. Новите страни трябва да догонват старите по размера на субсидиите. Това се отнася не само за тютюна, но и за другите земеделски производства. Впрочем, с тези манипулации колегите от ГЕРБ си вкарват автогол. Ако на следващите избори вземат властта със сигурност зимата ще има протести на тютюнопроизводителите с искания за цени от 12 лева за килограм и двойно по-големи субсидии.

– Тютюнът е, или поне беше основен поминък за нашия район, кое налага, нашите хора да заминават на гурбет в съседна Гърция и да обработват тамошните тютюневи насаждения? Защо се стигна до тук според Вас?

– Икономическата миграция не е присъща само на тютюнопроизводителите. Тя е резултат от общите проблеми на икономиката ни, която генерира безработица и ниски доходи през последните години. Вярно е, че тютюнопроизводството е основен поминък на значителна част от хората в нашия край. Броят на тютюнопроизводителите през последните години систематично намалява. Причините за тази негативна тенденция са различни. Преди всичко, активната борба в световен мащаб против тютюнопушенето, намали чувствително търсенето на тютюн и ограничи неговото производство. Например, сега в България се произвеждат годишно около 22 хил. тона тютюн. Само преди няколко години годишното производство беше 50-60 хил. тона. За съжаление бъдещето на отрасъла никак не е оптимистично, особено за ориенталските тютюни. В средата на октомври Световната здравна организация ще заседава в Москва, където ще постави на обсъждане пълната забрана на производството на ориенталски тютюни. Ако това се случи около 200 хиляди тютюнопроизводители в България ще останат без препитание. Близо половината от произвежданите тютюни у нас са ориенталски. България трябва да вземе активно участие в протестите против подобно решение. За такива протести се подготвят 12-те страни в Европа, в които се произвежда тютюн. Въпреки тези неблагоприятни тенденции, тютюнопроизводството ще остане приоритет на ДПС докато в света има пушачи, които поддържат търсенето на тютюн и тютюневи изделия.

– Каква ще бъде политиката на ДПС, спрямо тютюнопроизводителите ако отново влезете във властта?

– Преди всичко ще приемем нов закон за тютюна и тютюневите изделия. Този закон е готов. Той е продукт на едногодишна работа на голям колектив от експерти и политици. Законът трябваше да бъде приет от 42-то НС, но парламентарната група на ГЕРБ не пожела това да се случи. Новият закон за тютюна и тютюневите изделия урежда трайно и справедливо отношенията между производители и търговци по всички проблеми, които съществуват сега, като договорирането, изкупуването, цените, плащането, лицензирането и други. Ще поддържаме субсидирането на тютюнопроизводството в съответствие с правилата, които ни налага ЕС.

– Г-н Имамов, как виждате ролята на ДПС след 5 октомври на политическата сцена?

– Ролята на ДПС след предстоящите избори ще се определи от това, което ще се случи на тези избори, от броя на гласовете които ще имаме. Нашите очаквания са да получим между 40 и 50 места в бъдещото 43-то НС. Независимо от резултатите обаче ние сме готови да участваме в консултации за приоритетите на държавата и реформите, които трябва  да бъдат проведени. Във всички случаи ще настояваме за нова селскостопанска политика за преразпределение на субсидиите в полза на дребните земеделски стопанства, за реформи в здравеопазването и образованието и за административна реформа.

– По Ваши думи именно политиците трябва да осигурят поминък на хората от Родопа планина. Какво правите Вие конкретно като политик, за да има поминък за тези хора и да живеят достойно?

– Реформите, които са необходими на България и които ще подкрепим са насочени пряко към хората, които живеят в малките населени места, планинските и отдалечените райони. Какво съм направил лично – нека моите избиратели ме оценяват. Що се отнася до Родопа планина, моята политическа философия е много ясна и разбираема. Планината и нейните богатства трябва да дават поминък на хората, които се грижат за нея. Убеден съм, че една Конвенция за Родопа планина между България и Гърция ще бъде от полза както за планината, така и за хората, които живеят в нея.

– Основният Ви политически опонент Ангел Джамбазки  твърди, че  „“В момента в Европарламента се внася документ, който да ограничи внасянето на сорт тютюн, който се произвежда в Гоцеделчевския регион“, каза Джамбазки и обвини представителя на ДПС, че досега не са направили нищо за хората, които произвеждат тази суровина.“ Коментирайте това. Такива критики злонамерени ли са…?

– Г-н Джамбазки е известен български националист, както той се самоопределя, но „основен политически опонент“ е малко пресилено определение. Г-н Джамбазки е чул нещо, но явно не е разбрал за какво става дума. Всъщност в ЕС има идеи да се забрани субсидирането на производството на ориенталски тютюни. Не знам какво се има предвид под „представител на ДПС“, вероятно евродепутатите. Обвиненията, че те не правят нищо са безсмислени, защото тук става дума само за идея и подобна забрана изобщо не е обсъждана в ЕС. Ако тази идея влезе в дневния ред на ЕС с конкретни текстове и нормативни актове, сигурен съм че 12-те страни членки на ЕС, които произвеждат ориенталски тютюни ще предприемат необходимите мерки. Ние се надяваме, че подобни мерки ще бъдат подкрепени и от всички български евродепутати, включително и от г-н Джамбазки.

Имамов– Има ли морал в политиката, или всичко е продиктувано от лични и партийни интереси?

– Интересен въпрос! Преди всичко моралът и интересите са категории от различен ранг. Възможно е политик с висок морал да защитава само своите интереси, или обратното. Морал в политиката има, но не може да се каже, че политикът е най-моралния човек в обществото. Що се отнася до интересите, истинският политик подчинява своята политическа активност защитавайки преди всичко националните интереси, след това партийните и накрая личните. Най-добрата комбинация в тази йерархична система на интересите е когато личните интереси съвпадат с партийните и с националните. Разбира се, ако възразите, че това е само на теория, ще ми бъде трудно да Ви отговоря.

– Какво е първото нещо, което ще направите като депутат след 5 октомври?

– Ще положа депутатската клетва и ще си сменя стария компютър с по-нов.

– Има ли вътрешни войни в ДПС – югозапад, по темата витаят всякакви слухове, моля разсейте ги и кажете истината…

– Войни няма. Има противоречия като във всяка партия. Тези противоречия се решават вътре в партията. Знам, че моят отговор не ви удовлетворява, но аз имам алергия към интриганството и не обичам шмекериите в политиката.

– Смятате ли, че в България има достойни политици, които могат да убедят масите, че са такива и да се преборят в надпреварата  честно, без  да прибягват до порочната практика за пазаруване на гласове? Очаквате ли кампанията да бъде опорочена…

– Всяко общество има такива политици каквито заслужава. Хроничната политическа криза в която се намираме, и която има тежки икономически и социални последици върху живота на българските граждани означава, че най-достойните политици, каквито България несъмнено има, са били досега далеч от управлението. Що се отнася да купуването на гласове, това уродливо явление набира застрашително скорост в настоящата предизборна кампания. Тази изродена политическа среда е сериозна пречка пред достойните политици да застанат начело на държавата. За съжаление, всичко това отлага за неопределено време решаването на тежките проблеми на хората.

– Какво ще кажете на Вашите гласоподаватели и как ще ги мотивирате да излязат до изборните урни на 5 октомври?

– Ще се опитам да ги убедя, че моите интереси съвпадат с техните и с интересите на България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене