България се скара на македонския президент заради ОМО „Илинден“

Остра позиция срещу действията на македонския президент Стево Пендаровски заради срещата му с активисти на забранената в България партия ОМО „Илинден“ разпространи Министерството на външните работи на сайта си.

Действията на Пендаровски не допринасят за ускоряване на процеса на европейската интеграция на Северна Македония, става ясно от официалната реакция на България.

„МВнР изразява загриженост от последните развития в Република Северна Македония, свързани с действия на официални лица, чрез които се създават негативни обществени нагласи и които влизат в противоречие с позитивния климат, създаден с активните усилия на правителствата на България и на Северна Македония.

Дни след успешното съвместно заседание на правителствата на двете държави, отново ставаме свидетели на повишаване на общественото напрежение, породено от конкретни действия на президента на Северна Македония, с което се правят опити за възобновяване на теми, влизащи в конфликт с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Подобни действия не допринасят за намиране на решения на политическите въпроси в посока ускоряване на процеса на европейската интеграция на Северна Македония. Приканваме отговорните фактори в съседната ни държава да проявяват политическа зрялост и да дават конструктивен принос към започналия процес на възстановяване на взаимното доверие“, гласи пълният текст на позицията на Външно.

Стево Пендаровски прие активисти на ОМО „Илинден“ преди ден, въпреки че отложи срещата си с тях с няколко дни. Северномакедонският президент отново повдигна и темата за малцинствата, а още в петък премиерът Кирил Петков му напомни, че отношенията между двете страни се определят от правителствата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене