Кметът Илко Стоянов: Прокуратурата разследва дебат между Община и граждани, ще сезирам ВСС

Учуден съм, че прокуратурата се включва в политическото говорене и взима страна по стартиралото обсъждане на идеята за евентуални бъдещи инвестиции в зоната на аквапарка и парк „Бачиново”. Става въпрос за дебат между Община и граждани. Убеден съм, че идеите не подлежат на разследване. Тече обществено обсъждане, но до момента няма внесен никакъв писмен документ за решение. Затова ще сезирам Висшия съдебен съвет за действията на прокуратурата!

Така кметът на Община Благоевград – Илко Стоянов, коментира решението на Окръжна прокуратура да се самосезира по повод публикации в медии относно предстоящо поемане на дългосрочен общински дълг от Община Благоевград за инвестиционно намерение ,,Scapto Therme Aqua Park Bachinovo“. Държавното обвинение дава информация за проекта и посочва, че в публичното пространство са изразени противоречиви мнения за инвестиционния проект, включващ саниране и възстановяване на зелена паркова зона в поречието на река Бистрица, ремонт на аквапарк, изграждане на зони за отдих и нови паркинги и други дейности.

Окръжна прокуратура е изискала от кмета предоставяне на информацията относно непогасените задължения към 31.12.2021 г., с оглед публично изнесени по-рано данни за тежкото финансово положение на Община Благоевград. Следва да бъде приложена и обосновка на проекта, бизнес план и план-сметка с отчитане на конкретната икономическа и демографска ситуация в Общината.

Към кмета е отправен въпрос дали е обсъждано провеждане на местен референдум относно необходимостта от реализиране на инвестиционно намерение ,,Scapto Therme Aqua Park Bachinovo“ и свързаното с него поемане на дългосрочен общински дълг. Окръжна прокуратура- Благоевград очаква да получи отговори на поставените въпроси до 01.02.2022 г.

Илко Стоянов обаче е категоричен, че по реда на административния контрол прокуратурата може да проверява редовността на административни актове – наредби, решения на ОбС, но не и предложение, което може да се гласува, може и да не се гласува, а в конкретния случай дори няма предложение.

„Според Конституцията властите в България се делят на изпълнителна, съдебна и законодателна. Не може съдебната власт в лицето на прокуратурата да се бърка в работите на местната, която има своите правомощия по закон, и ако някой от прокуратурата има политически амбиции, ще напомня, че изборите са догодина. С това действие от страна на  прокуратурата се нарушават всякакви правни норми и Конституцията”, твърди кметът на Благоевград. Той смята, че в случая става въпрос за погазване на правомощията на цяла поредица контролни органи от страна на прокуратурата.

Той ще напише официален отговор до прокуратурата, както го изискват правилата. Но за него остава висящ един много важен въпрос: Дали прокуратурата иска зелен парк „Бачиново”, или с действията си цели застрояването му?”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене