Джипитата искат повишаване на потребителската такса

Общопрактикуващите лекари споделиха в отворено писмо до медиите, че за една година в страната са прекратили работата си 400 от тях.

„Броят ни намалява и към днешна дата вече е фактически недостатъчен, за да осигури качествена и достъпна първична медицинска помощ за всички. Нови практики се разкриват малко, и са концентрирани в големите градове“, обясняват медиците.

Много пациенти остават без доктор в населеното място и са принудени да търсят медицинска помощ далеч от дома си, обясняват те. Липсата на личен лекар е свързана с много проблеми., се пояснява в писмото:

„Претоварване на спешната помощ; влошаване на контрола на хроничните заболявания, водещо до хоспитализации, късна диагностика на острите заболявания, водещо до усложнения; късна диагностика на онкологичните заболявания, водещо до повишена смъртност; влошено качество на живот на пациентите; повишени разходи на Национална здравноосигурителна каса“ , изброяват медиците.

Общопрактикуващите лекари искат да се отмени ангажимента им за осигуряване на непрекъснати медицински грижи и това да се организира на териториален принцип.

Лекарите обясняват, че са единствената група „договорни партньори“ на НЗОК, които извършват цялостното наблюдение и лечение на КОВИД на цена 1.40-2.20 лв. (толкова е капитацията за един пациент за един месец).

“В болничната помощ тези дейности имат определена, отделна и ясно дефинирана цена, а не са в общия „пакет“, казват те и настояват да се регламентира цена за преглед на потенциално инфекциозно болни и цена на дистанционна консултация или пакетна цена за наблюдение на доказано болни.

Джипитата обясняват, че вече 10 години потребителската такса е закована на 2.90 лв (за пенсионери 1 лв), като реално се заплаща от не повече от 25 % от потребителите на медицински услуги. Те смятат, че трябва да се възстанови обвързването на потребителската такса с минималната работна заплата и да се прецизират категориите лица, освободени от заплащането й.

Общопрактикуващите лекари искат да отпаднат лимитите за изследвания и консултации.

„Важно и спешно е да отпаднат лимитите за диагностика и наблюдение на инфекциозно болните – ПКК, ЦРП, АСАТ, АЛАТ, Креатинин, д-димер, феритин, прокалцитонин, графия на бял дроб. Изследванията да се назначават от ОПЛ и от COVID-центровете по преценка на преглеждащия лекар“, обясняват те.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене