Илко Стоянов за Топ Преса: Сами можете да направите историческа справка за това, по кои времена са се преследвали "идеи"!

Прецедент! Прокуратурата разследва община Благоевград за инвестиционно намерение!

Окръжна прокуратура – Благоевград се самосезира по повод публикации в медии относно предстоящо поемане на дългосрочен общински дълг от Община Благоевград за инвестиционно намерение ,,Scapto Therme Aqua Park Bachinovo“. Това от своя страна е юридически прецедент! За първи път държавното обвинение преследва „намерение“, казват юристите на Топ Преса. 

Информация за проекта е публикувана на интернет страницата на Община Благоевград. Отправена е покана за провеждане на общественото му обсъждане. Размерът на дълга за реализиране на проекта е определен на 29 170 000 лева, със срок на ползване и издължаване до 240 месеца. Посочени са източници за обслужване на дълга – настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи собствени приходи на Община Благоевград. Съобщава се за разделението на инвестиционното намерение на две фази, като предложението за поемане на дълг за първата от тях е за 17 784 538 лева.

В публичното пространство са изразени противоречиви мнения за инвестиционния проект, включващ саниране и възстановяване на зелена паркова зона в поречието на река Бистрица, ремонт на аквапарк, изграждане на зони за отдих и нови паркинги и други дейности.

Във връзка със самосезирането Окръжна прокуратура – Благоевград е изискала от кмета на Община Благоевград предоставяне на информацията относно непогасените задължения към 31.12.2021 г., с оглед публично изнесени по-рано данни за тежкото финансово положение на Община Благоевград. Следва да бъде приложена и обосновка на проекта, бизнес план и план-сметка с отчитане на конкретната икономическа и демографска ситуация в Общината.

Към кмета е отправен въпрос дали е обсъждано провеждане на местен референдум относно необходимостта от реализиране на инвестиционно намерение ,,Scapto Therme Aqua Park Bachinovo“ и свързаното с него поемане на дългосрочен общински дълг. Окръжна прокуратура – Благоевград очаква да получи отговори на поставените въпроси до 1 февруари.

„Сами можете да направите историческа справка за това, по кои времена са се преследвали „идеи“. Общината ще бъде обект на проверка заради „идеи“, които обсъжда с гражданите. По искането от прокуратурата няма официален административен акт. Не мога да си обясня това им действие.“ коментира ексклузивно за Топ Преса, кметът на Блатгоевград – адв. Илко Стоянов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене