Репортаж! Докато Берово и Струмяни чакат отварянето на границата, изградените постройки и пътища се рушат

Жителите на община Берово все още чакат отварянето на ГКПП-Клепало, което вече 3 десетилетия обещават всички предишни премиери и правителства на Северна Македония и България. Докато отворят границата, съоръженията на граничния пункт, построени от македонска страна преди 30 години, вече се разпадат. Дограмата на постройките е изпочупена, навсякъде има отпадъци, всичко ценно е откраднато. Пътят, водещ към границата с България, е компрометиран от последните наводнения в Берово, сигнализират граждани, съобщава Maleshnet.mk.

Тези дни на среща на работната група за инфраструктура, транспорт и комуникации между Македония и България вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и неговите македонски колеги Благой Бочварски и Горан Милевски се договориха да ускорят работата по пускането на ГКПП-Клепало. На междуправителствената конференция в София премиерите на двете страни Димитър Ковачевски и Кирил Петков обявиха, че до 2023 година ще бъде открит пунктът, който е стратегически проект между общините Струмяни и Берово и ще осигури още една връзка между двете страни. Това пък ще помогне за развитието на икономическото сътрудничество и туризма между двете страни. Беровчани са скептични и не вярват на поредните обещания за скорошното отваряне на границата. Те предупреждават за срутване на сгради и разрушаване на пътя, който води към граничната бразда.

Бившият служител Фросина Ременски също реагира на лошото състояние на пункта и написа на страницата си във Фейсук: „Би било добре българският министър-председател да мине днес през ГКПП-Клепало и да спре да хапне качамак. Би било добре преминаването да бъде пуснато, както обявявяха всички премиери и министри от 1993 година до днес, но това не се случи”.

България е започнала работа за ремонт на пътя до ГКПП-Клеполо, ремонтирани са около 20 км от пътя Струмяни-Раздол. За останалите около 17 километра е изготвен проект с два варианта за изграждане на трасето. Експертна комисия на АПИ ще избере един от двата варианта до края на февруари, след което ще започнат екологичните процедури. Иначе договорът между двете страни за отварянето на този граничен пункт е подписан преди 29 години. Предстои да видим дали надеждата на Струмяни и Берово за отварянето на границата ще стане реалност.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене