Според председателя на парламента Никола Минчев в деня на почит към жертвите на Холокоста трябва да препотвърдим непоколебимата си решимост никога повече да не се допускат прояви на ксенофобия, расизъм, религиозна и етническа нетърпимост

Днешният ден е подходящ отново да препотвърдим нашата непоколебима воля и решимост никога и по никакъв начин да не допускаме да избуяват прояви на ксенофобия, расизъм, религиозна и етническа нетърпимост. Това заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев пред участниците в отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Честването беше организирано от посолството на Държавата Израел и Софийския университет съвместно с Народното събрание, Министерството на външните работи и Организацията на евреите в България „Шалом“.

Председателят на Народното събрание определи Холокоста като едно от най-чудовищните престъпления на 20 век. Днес за пореден път ние търсим отговори на въпросите – как беше допусната такава безпардонна жестокост; можем ли в наше време да се противопоставим на ненавистта и злото; може ли отделният човек и обществото като цяло да противостои на човеконенавистна политика, на расизма, антисемитизма и верската нетърпимост, посочи Никола Минчев. Той подчерта, че ориентирите на бъдещата политика за тържеството на демократичните ценности ще открием в историята и затова е важно да не се забравя миналото, да се вглеждаме в него, да се опитваме да извличаме поуки и да не повтаряме допуснатите грешки.

Никола Минчев припомни делото на парламентаристите от 25-ото Народно събрание, които в писмо до премиера Богдан Филов, заявяват, че не могат да допуснат депортиране на българските евреи. Той цитира част от писмото, която гласи: „Честта на България и на нейния народ е не само въпрос на чувство – тя е преди всичко елемент на нейната политика. Тя е политически капитал от най-голяма стойност и затова никому не е позволено да го разпилява без оправдание, което би се споделило от целия народ“. Това са думи – завет на нашите предци, който сме длъжни безпрекословно да следваме в името на демократичните ценности, върховенството на правото, човешките права и просперитета на скъпото ни Отечество – Република България, заяви председателят на Народното събрание.

Изтъквайки безспорния принос на народните представители за спасението на българските евреи, трябва да посочим, че осуетяването на тяхното депортиране е всенародно дело, подчерта Никола Минчев. Съпротивата срещу плановете за изпращане на евреите към лагерите на смъртта е не само на депутати, на Българската православна църква, на видни личности и интелектуалци, на български дипломати, тя е на цялото българско общество, на което са дълбоко чужди омразата към своите съграждани от други етноси, ненавистта към различните, антисемитизма, заяви председателят на Народното събрание. Със спасяването на близо 50 000 евреи – български граждани, нашият народ доказва, че за него свободата, демокрацията и равноправието са ценности, които той изповядва независимо от времето, в което живее, без оглед на условията и конюнктурата, допълни Никола Минчев.

На отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста присъстваха заместник-председателите на Народното събрание Росица Кирова, Кристиан Вигенин и Мукаддес Налбант и народни представители, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. В честването участваха ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, посланикът на Държавата Израел Йорам Елрон, посланикът на Германия Кристоф Айхорн, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова, председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ Александър Оскар и др.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене