КИРИЛ ИЛИЕВ – ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТНИК, КОЙТО НЕ СПЕСТЯВА ИСТИНАТА: Какво не е наред с Благоевград?

Какво не е наред с Благоевград!

Какво се случва с нашия град съграждани, това ли заслужаваме и това ли искаме?

 

Ще започна това интервю с един познат ни добре – успешен политик, които според мен безкористно вече над 14 години работи за интересите на нашия град и който е доказал с дела, а не с думи своята безапелационна вярност към нашия град.

Това сте вие г-н Илиев. Чрез поредица от интервюта ние ще зададем въпроса на всеки един политик в нашия град. Какво не е наред с нашия доскоро прекрасен за живеене град? Къде куцат нещата, как така от възход паднахме рязко до нула?

Такова ли е вашето усещане г-н Байрактарски?

Да такова е, само доскоро ние виждахме строителство и прогрес, нови обекти и начинания, култура и събития. Виждахме живот. Не зная дали заради пандемията или поради друг факт, но всичко сякаш е спряло.

– За съжаление сте прав и това усещане е в много хора. Всеки се пита къде сбъркахме, какво не е наред, защо нищо не се прави, септември по зле ли ще е, и т.н. А отгоре на всичко и пандемия. Аз мисля, че все още нищо не е загубено и има надежда. Наистина обстановката не е лека и трудностите са за всички сектори както на икономиката, така и в културата и образованието. Имаше няколко силни години в които в нашия град влязоха над 300 млн. лева под формата на различни проекти, които подобриха средата и създадоха една приветливост на града ни. Бяхме и закратко център на културни събития от европейски размер, но това вече е необратимо в миналото.

Да де, но защо, защо бе прекъсната тази практика и бе сменена посоката?

– Това се питам и аз, някак си всичко много бързо спря, скоростта която набирахме бе спряна рязко и без аргументи, всичко направено и постигнато бе отречено и му се сложи етикет като негативно. Най-важното, постигнатото бе зачеркнато без да се представи алтернатива. Новите управници не си оставиха време да анализират, кое от направеното от предходното управление е полезно и кое не. За тях всичко бе черно, нямаше бяло или сиво, и натрапиха това чуство и в хората. Решиха да отрекат и спрат всичко, ако можеха и народен съд щяха да направят и да избият интелигенцията на града ни, само защото са инакомислещи. Явно това е подхода, който са учили едно време по партийните школи – него и прилагат и сега. Но не могат да махнат санировката от жилищата или да върнат старите изпочупени плочки по площада, както и да спрат функционирането на депото – въпреки че се опитаха.

Какво не е наред, кажете. В кой е проблема в политиците или в цялостната обстановка?

– От всичко по-малко. Вижте кой са ни политиците, вижте и каква е тяхната работа и какво са постигнали в личен аспект, да не говорим какъв е приноса им за обществото ни. Успешните професионално и лично се броят на пръсти. Да не говорим, колко от тях имат визия за това как нещата могат да се подобрят с оглед заобикалящата ни среда и обстановка. Кой от тях има мащаб на действие или мислене – единици. Ето как аз виждам нещата – близостта до София източва всички кадърни и читави кадри. Общината не трябва да създава заетост, тя трябва да създава среда. Близостта до….

Цялото интервю четете в печатното издание на „Благоевградска ВЕСТ“

Търсете „Благоевградска ВЕСТ“, безплатният вестник на Благоевград и региона !!!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене