Швеция реши да не препоръчва ваксинация срещу КОВИД-19 на деца между 5 и 12 години

Шведските власти решиха да не препоръчват ваксинация срещу КОВИД-19 на деца във възрастовата група 5-11 години, заяви днес Агенцията по обществено здравеопазване, аргументирайки се, че ползите не надвишават рисковете, предаде Ройтерс.
„Предвид познанията, които имаме сега, предвид малкия риск от сериозно разболяване при децата, не виждаме да има някаква очевидна полза да ги ваксинираме“, каза на пресконференция Брита Бьоркхолм от шведската здравна агенция.
Тя заяви, че решението може да бъде преразгледано, ако изследванията се променят или ако нов вариант на коронавируса промени пандемията. Децата от високорискови групи може да бъдат ваксинирани.
Вчера Швеция регистрира над 40 000 нови случая на КОВИД-19 – едно от най-високите нива от началото на пандемията. Въпреки че при четвъртата вълна на коронавируса страната отчита ежедневни рекорди в броя на новите случаи, здравната система не е подложена на същия натиск, както при предишните вълни.
Според данни от днес в Швеция 101 пациенти с КОВИД-19 са имали нужда от интензивни медицински грижи – много по-малко, отколкото през пролетта на 2021 г., когато броят им беше над 400. От началото на пандемията в страната са регистрирани почти 16 000 починали от КОВИД-19.

Стокхолм, 27 януари /БТА/
/Илиян Могиларски/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене