Битов ток за храмовете искат от ГЕРБ-СДС след шокиращата сметка от 28 бона в Рилския манастир

Групата на ГЕРБ-СДС внесе предложение всички молитвени домове да бъдат приравнени на битовите потребители на ток. Предстои идеята да бъде подложена на гласуване от парламента. До това се стигна, след като игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий съобщи, че са били сюрпризирани със сметка от 28 000 лв., заради което са предприели строги икономии.

По- рано през деня темата коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Недопустимо е Рилският манастир да има сметка за ток от 28 000 лв., Ще изискаме всички храмове да минат на цена на тока за битови потребители. Трябва да ги защитим, защото те обединяват обществото.”

Както вече писахме, заради непосилната сметка в Рилския манастир пускали парното за по 2 часа сутрин, обед, вече и през нощта. Запалили отново и готварските печки на дърва, за да пестят от ток.

„Сметките ни сега са поне 3 пъти по-високи спрямо същия период за предходната година. Водим се, че използваме промишлен ток, но ние не сме промишлено предприятие. Високите цени обаче идват от многото техника – ние имаме фризери, компютри, секретар, там където се помещават охраната и СОТ са на електрически радиатори“, уточни игуменът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене