Всичко, което трябва да знаете за редукторите  

Ако някога сте били в магазин за редуктори, то е възможно да сте се озовали пред изпитанието да изберете правилния модел от богатото разнообразие на пазара.За ваше успокоение, не е необходимо да имате специално образование или пък технически познания, за да се справите с тази задача. Единственото, от което се нуждаете е основна информация относно какво представлява редуктор и какви са различните видове, от които можете да изберете.

В тази статия ще ви запознаем именно с тези детайли. Ще поясним како е редуктор и каква е неговата функция. Ще разгледаме и различните видове редуктори и ще споделим как те се използват най-често.

Какво е редуктор?

Нека започнем с това какво представлява редуктор. Редукторът е механизъм, създаден с цел пренос на енергия. Чрез преобразувател на скоростта на предавка, редукторът намаля скоростта на оборотите на двигателя до желания брой. По този начин, редукторът получава механизъм с голям въртящ момент.

Иначе казано, основната цел на редуктора е да намали скоростта и да увеличи изходния въртящ момент. Забавянето допринася и за намаляването на инерцията на товара, което е квадрата на коефициента на редукция. Редукторът е способен и да промени ъгъла, както и посоката на въртене. Той може да осигури на автомобила достатъчно сцепление и подходяща скорост при всяка пътна настилка. Не всички редуктори са създадени еднакви. Съществуват различни модели и правилният избор ще зависи от това какво е предназначението на редуктора.

Какви са различните видове редуктори?

Ето, че стигнахме и до по-интересната част – видовете редуктори. Те се различават основно по вид зъбни колела, но и по други характеристики.

Конусни редуктори

Този вид редуктор използва зъбни колела, като при него валовете се пресичат. Това позволява отклоняване на въртеливото движение в противоположна посока на тази на вала на двигателя.  

Червячни редуктори 

Червячните редуктори се считат за по-сложни продукти. Те използват червячна предавка, а тя изисква високо ниво на познавателност и технична подготовка за изработка. Въпреки това, тя гарантира голямо предавателно число и е популярна с нейната способност да се самозадържа. Този вид редуктори имат кръстосани оси. Тук, нивата на КПД са сравнително ниски и има рискове от бързо износване на червячното колело.

Цилиндрични редуктори 

Този модел редуктори използват цилиндрични зъбни колела, от където произлиза и името им. Те са сред най-популярните и предпочитани видове редуктори, тъй като са семпли за изработка и масово производство. Те също така имат сравнително добър баланс между надеждност, КПД и производствена цена.

Хипоидни редуктори

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене