ПЕТАТА ВЪЛНА! „Омикрон” доминира в Пиринско, болниците пълни

ПЕТАТА ВЪЛНА! „Омикрон” доминира в Пиринско, болниците пълни, 9-месечно бебе от Благоевград сред заразените

„Омикрон” измести „Делта” варианта в Пиринско. От 15 клинични проби с Ковид-19, изпратени за целогеномно секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести, 14 са с новата мутация и един с „Делта”.

„Клиничните проби със SARS-CoV-2., които изпратих за изследване, са взети в периода 4-10 януари. Кривите на щама изглеждат по различен начин и сега вече има доказателства, че това е „Омикрон”. Тази картина ми е позната, тъй като вече е характерна при повечето PCR изследвания. Това означава, че „Омикрон” доминира в Благоевград, което обяснява и големия брой заразени. Между 60-70% от пробите са положителни. Днес е малко по-спокойно. Направили сме 80 изследвания, но завчера имаше 180, от които 130 бяха позитивни. Типичната симптоматика за „Омикрон” е, че започва с хрема, следват болки по мускулите и гърба, дразнеща кашлица и леко повишена температура”, обясни вирусологът д-р Цветанка Иванова, завеждащ микробиологичната лаборатория на МБАЛ – Благоевград.

Към вчерашна дата се забелязва лек спад на новите случаи за едно денонощие, които са 506. Заразната заболеваемост също е малко понижена – 2492 бр. на 100 000 души население за 14 дни.

Александър Костов

Натискът над болниците е сериозен. В МБАЛ – Благоевград хоспитализираните с коронавирус са 80 души, отделно от това в реанимация са 11 човека. Ежедневно се приемат нови хора, като вчера следобед бяха насочени за хоспитализация 9 нови пациенти, съобщи зам. директорът д-р Александър Костов.

На болнично лечение са и 2 деца с коронавирус, а вчера лекарите от спешно-приемно отделение установиха  ковидна инфекция при 9-месечно бебе, чиито родители също се оказаха заразени.

Под преса остава МБАЛ – Гоце Делчев, която е пълна на макс, но до пренасочване на пациенти към друга болница все още не се е стигнало.

„Днес ситуацията при нас е малко по-спокойна. Имаме 10 свободни ковидни легла. Няма толкова наплив и пред кабинетите на личните лекари, както преди няколко дни”, каза зам. управителят на болницата д-р Ангел Тонгов.

Както „Струма“ вече писа, поради многото болни с Ковид в МБАЛ – Гоце Делчев във вторник директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоянов издаде заповед при запълване на легловия капацитет пациентите, нуждаещи се от хоспитализация, да се транспортират в други лечебни заведения в областта.

Според вчерашната справка на РЗИ 312 са хоспитализираните с коронавирус без усложнения, 16 са на интензивно лечение. Свободните легла за неусложнени случаи са 86, а интензивните – 9. Под домашна карантина са 7668 лица. Общият брой ваксинации е 143 703 бр., със завършен курс – 70 224 бр., поставените бустерни дози са 18 991 бр.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене