Стефан Янев: Наши войници няма да участват в конфликт в Украйна

Нито един български войник няма да вземе участие в конфликт или операция в Украйна, без тези решения да бъдат взети в Народното събрание.

Това заяви военният министър Стефан Янев по време на извънредното заседание за напрежението между Русия и Украйна.

„Присъствието на кораби в Черно море не мисля, че носи сериозни конфронтации. При спазване на международното право, този тип плавания са увеличени. Флот на друга държава не престоява повече от 21 дни“, каза още Стефан Янев.

По темата с напрежението между Русия и НАТО премиерът Кирил Петков беше категоричен, че България не желае военен конфликт.

„Надяваме се, че дипломацията ще даде резултата, който всички ние искаме да видим, а това е ясна деескалация на напрежението“, посочи той. Кирил Петков успокои, че за момента няма поводи за притеснение.

„Следим ежечасно събитията. Оценката на службите ни е, че в следващите дни и седмици няма от какво да се притесняваме, но както всички съюзници в НАТО следим внимателно ситуацията. Имаме готов план да оттеглим български дипломати от Украйна. Имаме готов план, ако видим, че рискът се покачва. В този момент не го предвиждаме, но самолетите, които бихме пратили да ги вземат, са в готовност. Взели сме мерки, но без към момента ситуацията да е критична“, каза министър-председателят.

По думите му, българският батальон ще бъде сформиран през април-май. Петков поясни, че българската армия ще е водеща. „Рамковата държава ще е България. Това означава, че бойната група ще е под българско командване и с българско лидерство. За пръв път слагаме такъв акцент върху българската армия“, заяви министър-председателят.

„В този момент и нашите съюзници, и ние, взимаме правилните мерки. Взимаме правилните позиции. Натовските войски са и български войски. Разграничаваме капацитета на армията ни“, обясни Петков.

Той увери, че правителството ще направи всички възможни дипломатически постъпки за решаване на конфликта, защото никой няма полза от истински военен конфликт. Според него, обаче, кризата е възможност да се откроят дефицитите на българската отбрана.

„Надяваме се да инвестираме и да ги премахнем така, че българската отбрана да е на ниво. Ще фокусираме бюджетните средства там, където трябва да се попълнят най-големите дупки“, поясни премиерът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене