Вече пенсионер , Валери Запранов се чувства изключително щастлив от начина си на живот в малкото село и заобикалящата го природа.

Валери Запранов – най-новия жител на Ковачевица

Известният журналист и издател Валери Запранов стана официално жител на родопското село Ковачевица. Той е един от мнозината български звезди, влюбен в архитектурния резерват до такава степен, че да стане и собственик на къща в родопската каменна перла. Отделен от светския начин на живот в столицата, Запранов се е потопил изцяло в местните нрави и традиции. В атмосферата на уединение Запрянов възнамерява да пише там мемоарите си. В това си начинание е възможно да има за първи редактор и консултат дъщеря си Катерина Хапсали, която също е журналист по професия, но и писателка.

Валери Запранов е роден е на 12 август 1954 г. в Благоевград. Негов дядо е Запрян Стоянов, македоно-одрински опълченец в Трета рота на Петнадесета щипска дружина, роден в село Висока, Егейска Македония. През 1974 година играе във филма „Петимата от РМС “ (1974) През 2007 г. списание „Тема“ влиза в наградите „Superbrands“. През февруари 2012 г. е избран за председател на новоучредения Български медиен съюз. Синът му също журналистът и част от БФС – Христо Запрянов.

В родопското село Ковачевица изобилства от къщи за гости, кръчми има дори арт къща, където интелектуалци от всякакъв ранг да си дават срещи. Запранов обаче се отнася с еднакво внимание както към изтъкнали интелектуалци, така и към местните баби, които са истинска съкровищница на фолклор и малко познати истории, свързани със селото.

Вече пенсионер , Валери Запранов се чувства изключително щастлив от начина си на живот в малкото село и заобикалящата го природа. Сред приятели веднъж сподели колко е бил запленен от това „че мога с часове да наблюдавам един влюбен кос, който го научил, че може да се пее само от любов, не от мъка или от ракия“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене