Зам. кметът на Петрич Н. Попова: Освен увеличението с 12% на учителските заплати очакваме МОН да предвиди и повече пари за издръжка на базите, защото токът поскъпна драстично

В Петрич не е въведен режим на тока или ограничение на уличното осветление заради високите цени на електроенергията, общинските институции работят при нормален режим. Това съобщи заместник-кметът Нина Попова. Всички бизнеси и общински институции в града обаче съобщават за затруднения, свързани с високите цени на тока.

„Учениците от първи до четвърти клас учат присъствено. Тези от 5 до 12 клас се обучават онлайн. Въпреки това се отоплява почти цялата сграда. Не можем да правим икономии. В детските градини също, въпреки че има голям брой отсъстващи деца”, каза Попова.

„Очакваме подобни затруднения през февруари и март – прогнозира Нина Попова. – Засега успяваме да се справим, но става едно натрупване. Новите стандарти за образование не са увеличени с очаквания от нас процент. Предвижда се то да е с 11–12 процента, при това от първи април. Януари, февруари и март са със стария бюджет и стандарти. През зимата, когато имаме най–високите сметки, ние работим със стандарти от предходната година. Очаквахме наистина по–висок процент увеличение на стандартите, предвид онова, което се лансира от Министерството на образованието и относно увеличението на учителските заплати с около 12 процента, и за повишаване на средствата за издръжка. В момента не виждаме такова увеличение, което да отговаря на коментираното в публичното пространство. Надяваме се да има ревизия”, заяви Попова.

„Всички бизнеси и общински институции са изключително притеснени от високите сметки за електрическа енергия – заяви заместник-кметът. – Това е голямо предизвикателство. Притесняват се как ще издържат през зимните месеци”, отчете Нина Попова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене