С до 20 лв. вдигнаха таксите за Домашния патронаж в Кресна

Нови, по-високи цени плащат от този месец потребителите на Домашния социален патронаж в община Кресна. На последната си сесия с крехкото мнозинство само от 1 глас /7 гласуваха „за”, 3-ма „против” и 3-ма „въздържал се”/ съветниците приеха предложението на кмета Николай Георгиев за промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на общината, съобразени с актуализираните през последните години пенсии на ползващите услугата.

Според досега действащия ценоразпис пределната цена на месечната такса за Домашния патронаж за хора с пенсия до 100 лв. беше 40 лв., при пенсия от 101 до 200 лева таксата беше 45 лева, а най-заможните пенсионери, получаващи над 201 лева месечно, плащаха за разнасяната по домовете им храна 50 лева.

Същите тарифи важаха и за диабетиците.

От тази година минималната такса става 50 лв. и тя е за 5-дневен обяд без хляб на хората с пенсии до 300 лева. Получаващите от 301 до 400 лева месечно ще плащат 55 лева, от 401 до 500 лева – 60 лева, от 501 до 600 лева – 65 лева, а пенсионерите с доход над 601 лв. ще броят по 70 лева.

Ако потребителите на услугата искат и половинка хляб с ежедневния обяд, трябва да платят между 5 и 15 лв. повече.

Има и опция за доставка на хляб и за събота, което ще надуе с нови 3 лв. месечната такса. Тези 3 лв. са сметнати спрямо сегашните цени на насъщния – 72 ст. за 500 грама, каквато е фиксираната цена в сключения след обществена пръчка договор за доставка, в случай на увеличение на цената на хляба общината се ангажира да направи нова поръчка, след което потребителите ще трябва да плащат още по-скъпо.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене