Изгубени туристи в Пирин вдигат най-често на крак спасителите в Банско

Сравнително спокоен е досега зимният сезон за планинските спасители в Банско. Не че няма инциденти и не се провеждат спасителни акции, но липсват тежките случаи и травми. Това казва началникът на отряда в курорта – Благовест Обецанов.

„Дано все така няма тежки инциденти. Няма паднали големи лавини, няма тежко пострадали хора, а това за нас е най-важно. Най-често се налага да реагираме заради загубили се туристи в Пирин планина. Повечето от тях са чужденци. Причините за тези случаи са подценяване на планината и непознаване на района. Правят се и необмислени преходи, при които планинарите се уморяват и просто нямат сили да продължат сами”, сподели още Благовест Обецанов.

Ежедневно се налага на него и колегите му да помагат и на пострадали по трасетата в ски зоната. Той уточнява, че този зимен сезон е по-силен от този миналата година, има повече туристи в курорта. Добрата новина е, че са по-малко фрийрайдърите – любителите на карането на ски и сноуборд извън пистите, които се спускат по улеите извън ски центъра. „Сякаш и те са станали по-дисциплинирани, вслушват се в нашите призиви да не се излиза извън ски зоната, където дебнат лавини. Проявяват повече респект към планината, а това е важно условие, за да не се стига да тежки инциденти”, допълва планинският спасител.

Той съветва планинарите да имат нужната екипировка, да ползват водач, който познава района. Да носят устройство, което излъчва и прима радиосигнал. Това е пластина, която е в дрехите или обувките. Тя приема сигналите, по този начин спасителите локализират мястото, където е загубеният или бедстващият турист. Така се пести време в планината, където всяка минута е важна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене