Мая Манолова: Ако бяхме в парламента, гафът с пенсиите нямаше да се случи

В бюджета, който прави парламента, обикновеният човек липсва с неговите болки и тревоги

„Гаврата с пенсионерите е абсолютно неприемлива и цинична. Апелирам и НОИ, и социалния министър, и депутатите да признаят грешката, да се извинят и да я поправят. Ако бяхме в парламента, това нямаше да се случи. Нямаше да го позволим“.

Това заяви Мая Манолова, председател на гражданската платформа Изправи се.БГ в предаването „Делници“ по Евроком по повод гафа с преизчисляването на пенсиите. Припомняме, че от гражданската платформа започнаха внасянето на жалби от името на пенсионери в цялата страна срещу невключването към преизчисления размер на пенсиите за 2022г. на увеличенията, направени през 2017г, 2018г. и 2019г.

По този повод Манолова посъветва пенсионерите да подават жалби и гарантира, че от Изправи се.БГ ще се борят в съда за справедливото им изчисление, но призна: „Проблем е да подготвим и да внесем милион и 100 хиляди жалби. Затова призовавам депутатите да поправят грешката в закона.“

Лидерът на Изправи се.БГ сигнализира, че от НОИ са казали, че ще отговорят на жалбите след 4 месеца, а законът изисква обжалването на размера на пенсиите да мине първо по административен ред през НОИ преди да бъдат обжалвани и в съда.

По повод повишаването на цените на стоките и ощетяването на пенсионерите Мая Манолова коментира: Малката потребителска кошница е поскъпнала с между 26-30%. Не знам защо социалното министерство реши да удари точно възрастните хора с ощетяващото преизчисление на пенсиите. По 30 млн. лв. взеха от тях. Само през декември миналата година в края на бюджета са похарчени между 5-9 млрд. лв., а сега взимат от пенсионерите.

За 2022г. в бюджета е заложено осъвременяване на пенсиите по швейцарското правило с 6,1%, а инфлацията по признание на правителството се очаква да бъде 10% за тази година.

Относно заложените социални разходи в бюджета Манолова заяви: „БСП се хвалят с 20 млрд. лв. за социални дейности в следващия бюджет. Това са малко над 14 на 100 от бюджета, но същият процент бяха социалните разходи и през миналата година, т.е. няма разлика в определения процент за социална подкрепа.

„Работещите бедни носят основното бреме на държавата. Най-тежко е облагането на работещите с най-ниски заплати. На всеки 100 лв. от труд те внасят по 53 лв. във вид на данъци и осигуровки, а междувременно големите корпорации са облагани с едва 10% данък, като и това не плащат. Именно през бюджета се задълбочават неравенствата – бедните ще стават все по-бедни, а богатите – все по-богати. За обикновените домакинства не остава нищо”, каза председателят на Изправи се.БГ и заключи: „В бюджета, който прави парламента обикновеният човек липсва с неговите болки и тревоги. Просто го няма. Проблемът е със социалния вектор на това управление.“

Относно законодателната дейност на парламента, Мая Манолова заяви: „Депутатите от управляващото мнозинство са внесли досега само 5 закона и то в един от тях се занимават само с КЕВР. Намаляват състава на Комисията от 9 на 5 члена, като така цената на водата ще се определя от трима души, на тока и парното – също от трима. Намаляват и изискванията за професионална квалификация на комисарите. Започва да изглежда, сякаш промените се правят за определени хора, точно както правеха от ГЕРБ. Правим си закон, за да сложим наши хора. Ще видим кого ще предложат.“

Едновременно с това лидерът на Изправи се.БГ критикува и ГЕРБ, които смачкаха гражданското общество през тяхното управление, а сега се опитват да се явят като техни говорители с предложения между двете четения на Закона за енергетиката да могат граждански и съсловни организации да предлагат членове на КЕВР.

На въпрос относно коментарите за нов политически проект Мая Манолова отговори: „Има хора, които не са представени в това Народно събрание. Това са най-уязвимите, работещите хора, пенсионерите. И когато има необходимост от представяне интересите на определени групи, такова представяне ще се появи. Има нужда от силна социална партия и съм сигурна, че това ще се случи.“

„Водим такива разговори, но са на достатъчно предварителен етап. Изправи се.БГ би била част от такава социална платформа. Хората имат нужда от социална защита и държавата да се промени.“ – призна Манолова по повод евентуалното формиране на такъв политически проект.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене