Опожареният блок 18 в кв. „Струмско“ е укрепен аварийно с метални подпори

Живущите от 5-и до 8-ми етаж на опожарения блок 18 в благоевградския кв. „Струмско“ все още са в чужди домове и не могат да се върнат в своите.

Няма и скорошни изгледи това да се случи, тъй като електроподаването още не можде да бъде възстановено, а без ток и отопление е невъзможно дори и минимално почистване на мокрите и студени апартаменти.

След първоначалното конструктивно обследване, което показа, че блокът е годен за обитаване, с изключение на апартамента на 7-ия етаж, в който пламна пожарът, и жилището над него на 8-ия етаж, преди няколко дни бе извършено аварийно укрепване в блока.

Поставени са временни подпори и това, което предстои, е същинското подробно обследване и изготвяне на работен проект за възстановяване на плочата. По първоначални изчисления ремонтът на конструкцията ще струва около 130 000 лв., като набирането на средства продължава чрез дарителската сметка, която беше разкрита.

Бившата национална състезателка по баскетбол Стефка Митева, която е администратор на групата във Фейсбук „Да подадем ръка на блок 18”, от вчера стартира анкета с въпроса колко време ще отнеме възстановяването.

„Идеята е да чуем какво мислят тези над 1600 души, които ни подкрепят в групата. Ясно е, че процесът ще бъде продължителен. Освен това блокът е ъглов и се изисква мнение и на живущите в съседните два блока.

Предполагам, че бумащината е голяма и ще отнеме месеци, докато започне ремонтът. Сега не може да се направи дори бригада за почистване, защото не е пуснат тока на апартаментите от 5-ия етаж нагоре, и не виждам как ще се съберем в този студ и епидемия”, обясни пред репортери Стефка Митева, чиято сестра живее в апартамент в изгорелия блок.

До края на месеца се очаква да пуснат тока от 5-ия етаж нагоре, но това се отнася само за общите части – стълбище и асансьор, заяви домоуправителят на блок 18 Светослав Николов от фирма „Кедрон“.

„В апартаментите трябва да бъде изградена изцяло нова елинсталация. Към момента са поставени подпори на пукнатата и увиснала панела, което е временен вариант. Апартаментът на 7-ия етаж, в който пламна пожарът, е затворен с найлони, колкото да не замръзнат тръбите.

От страна на общината вече бе направено искане до Комисията по бедствия и аварии за отпускане на 130 000 лв. за ремонт и възстановяване на компрометираната плоча на блока и чакаме отговор“ , напомни домоуправителят.

Три семейства от блок 18 са сред крайно нуждаещите се, които може да се възползват от общинските жилища, но дали ще се настанят в тях не е ясно, тъй като и те се нуждаят от ремонт.

Така повече от 40 дни след голямата трагедия, при която в пожар на 10 декември загинаха трима души, основният въпрос „А сега накъде?” още не е получил отговор.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене