Решетки до гроб за убиеца от Сотиря

Ще трябва да плати и кръвнина от 600 000 лв. на близките на малката Кристин

Апелативният съд в Бургас потвърди изцяло доживотната присъда без право на замяна на 21-годишния Мартин Трифонов, който изнасили и уби по особено мъчителен начин 7-годишната Кристин Георгиева от сливенското село Сотиря.

Втората инстанция остави в сила и постановените от Окръжния съд в Сливен в края на януари обезщетения в общ размер от 600 000 лв., които убиецът трябва да изплати на майката, бабата и дядото на убитото дете. Мартин Трифонов трябва да изтърпи наказанието си при първоначален специален режим.

Жестокото убийство на момиченцето бе извършено на 15 август 2019 г. 21-годишният извършител пък бе задържан след почти 24-часово издирване, след като бе прострелян в краката, тъй като оказа съпротива. Заради раните си Мартин Трифонов бе опериран в сливенската областна болница и стабилизиран. Болничната му стая се охраняваше от полиция, тъй като съдът му наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, след като заседава в същата болнична стая. След това той бе преместен под охрана в болницата на затвора в София, а през януари т.г. застана и пред Окръжния съд в Сливен и получи най-тежкото предвидено от закона наказание.

Трифонов обаче обжалва присъдата си пред Апелативния съд в Бургас, като в жалбата му се твърди, че има материална и процесуална незаконосъобразност, както явна несправедливост на наложеното наказание.

Според защитата на изверга първата инстанция е определила наказанията при превес на смекчаващите отговорността обстоятелства, като неправилно е посочила като смекчаващо отговорността обстоятелство единствено младата възраст на подсъдимия, а не е ценила като смекчаващи обстоятелства самопризнанието на подсъдимия, социалното му и затруднено материално положение, средата, в която живее и е израснал той.

Адвокатът на Трифонов твърди, че при определяне на наказанието съдът е бил под натиска на обществения интерес и медийното отразяване на случая.

Апелативните магистрати обаче отхвърлят всички тези доводи на защитата. В мотивите си съдиите пишат: „Обосновано и законосъобразно съдът е приел, че с предвидените по-леки алтернативи – лишаване от свобода и доживотен затвор, няма да бъдат постигнати целите на индивидуалната превенция, поради което единственият начин да се попречи на подсъдимия да продължава да върши престъпления е да му се отнеме тази възможност, а това може да стане, като същият бъде изолиран от обществото завинаги. По този начин ще се постигне и генералната превенция на наказанието – да бъде предупредена и да се даде ясен сигнал на останалата част от обществото, че такъв вид деяния, особено извършени спрямо беззащитни лица, ще бъдат наказвани по най-строг начин, което би въздействало както предупредително, така и превантивно“.

Решението на Бургаския апелативен съд обаче не е окончателно. То подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене