Илко Стоянов: Проектът за парк „Бачиново” ще привлече инвеститори

Кметът на община Благоевград – Илко Стоянов, за пореден път доказа, че иска нещата в града да се случват само след диалог с гражданите. За да може хората да имат думата за бъдещето на областния център на Пиринско. И да са наясно с намеренията на екипа на градоначалника. Той разкрива в обръщение до благоевградчани, че ползите от проекта за развитието на аквапарка и на парк „Бачиново” и за превръщането на Благоевград са в много насоки и най-малката от тях е разкриването на преки работни места. Общината не иска да бъде работодател, тя се стреми да създаде условия за хората и бизнеса, да осигури достъпна и красива градска среда. Това ще даде възможността на благоевградчани да остават тук, но освен това ще привлечем и нови хора, които ще идват да прекарват времето си в едно от най-добрите места в България. Също така, ще привлечем инвеститори, уверен е Илко Стоянов. Защото изпълнението на този жизненоважен проект няма как да не привлече инвеститори, тъй като има пряка връзка между инвеститорите и градската среда. Няма инвеститор в днешно време, който да не оценява една община по условията за живот в нея. А това включва в себе си социален, културен, достъпен, интегриран град с добра среда, защото инвеститора не само осигурява работа на местните хора, а и внася такива от други места.

Градоначалникът набляга и на факта, че на 6 януари беше открито обществено обсъждане за поемане на дълг от Oбщина Благоевград в размер до 29 милиона лева, а не от 29 милиона лева. Въпреки това в социалните мрежи и в някои медии се стигна до множество манипулации и неистини, затова сега се налага да поясня някои факти и обстоятелства, преди да обявя своето намерение, въз основа на което Общински съвет-Благоевград ще вземе решение, твърди Илко Стоянов.

Той припомня, че още в предизборната си кампания представил на обществеността няколко амбициозни и мащабни проекта, чрез които Благоевград може да се превърне в една от водещите общини в България. Всичките проекти са свързани помежду си и НЕ следва да се противопоставят един на друг. Всеки нормален човек е наясно, че няма как всички проекти да започнат да се изпълняват едновременно – все някой ще е пръв, друг ще е втори, в зависимост от възможността за финансиране и проектната готовност на Общината. Затова е изработен и сайтът newblg.bg,  където може да се следи фазата на развитие на всеки един от проектите.

„Спазвайки обещанието си към избирателите и следвайки принципа на последователност, аз и моят екип успяхме за срок по-малък от 6 месеца да намерим възможност за реализация на първия от тези проекти, касаещ реконструкция и модернизиране на Аквапарка и парк „Бачиново“. По стечение на обстоятелствата първият възможен проект се оказа и най-общественият за всички нас”, казва кметът.

Финансирането на проекта се осъществява съгласно Регламент No:1303/2013г. на Европейската комисия, където съгласно чл. 37 „финансовите инструменти се използват за подкрепа на инвестиции, които се очакват да бъдат финансово жизнеспособни, но не могат да генерират достатъчно финансиране от пазарни източници.” В този смисъл поемането на дълг НЕ представлява кредит от търговска банка, така както се опитват да го представят определени субекти. Само за пример ще дам, че внесеният проект за бюджет на държавата за 2022г. предвижда поемане на дълг в размер на 7.3 милиарда. Логиката за общинския и държавния дълг е една и съща. Само преди около година Община Благоевград пое дълг от 5 милиона лева, за да оправи водопроводите на няколко улици, от които няма никаква пряка доходност.

Кметът подчертава няколко много значими неща:

„НЕ е истина общоизричаното клише, че този проект може да се финансира с безвъзмездни европейски грантове. Към настоящия момент не съществува никаква възможност за безвъзмездно финансиране за подобни мащабни проекти и това е най-добрата възможност за реализация чрез ползването на европейски финансови механизми.

НЕ е истина, че има пряка връзка между този проект и повишаване данъците на хората. Община Благоевград и към настоящия момент може да се справи с това финансиране и това се проверява от оценяващия орган.

НЕ си мислете, че тази сума е гарантирана, тъй като Община Благоевград се състезава за нея с други Общини в България. Със сигурност обаче, тези средства са целеви и могат да бъдат изразходвани само и единствено за този проект”.

През целия европейски период на Благоевград, са взимани грантове, кредити, поеман е дълг, но в нито един момент не е представян мащабен проект, който да касае толкова огромен брой жители. „Бачиново“ е на всички ни и ако успеем да стартираме този проект, няма да има никакво значение кой ще бъде кмет след 1, 5 или 9 години, защото тези средства ще останат вложени и гарантирани за всички жители на общината. Според Стоянов това е нашият парк и всички заедно ще полагаме грижи за него, без значение кой каква функция изпълнява. Всеки голям град има своя парк! А Благоевград има не просто парк, има потенциала за огромен градски парк, който прераства в крайградска зона с уникална минерална вода.

Кметът разкрива и още една истина пред своите съграждани, с които винаги е бил честен и откровен. Той предупреждава, че този парк е застрашен от застрояване. На няколко места, в частни петна, след съмнителни сделки вече са се разположили строителите. Парк „Бачиново“ е на кръстопът. На изборите много благоевградчани гласували за Илко Стоянов за това, че им обещал точно това. И той го прави! Реализирането на намерението на Община Благоевград ще спаси парк „Бачиново“ от захапващите го строители от всички страни.

„Всеки град си има сърце. Този парк ще вдъхне живот на цялата община. Ще ни отвори вратите да влезем сред лидиращите зелени общини. Не го ли направим сега, след време ще е твърде късно, защото любимата ви алея е на път да се превърне в улична мрежа на нов квартал. Аз се вслушах в гласовете на хората и в техните страхове и макар че съм напълно убеден в силата и изпълнимостта на цялостната идея, стигнах до извода, че се нуждаем от едно балансирано решение. Затова ще оттегля едната част, касаеща спа-центъра (закрития плувен басейн). Ще внеса предложение за финансиране на другата част, чрез която ще се извърши реконструкция, модернизация и значително увеличение на площта на парк „Бачиново“, изграждане на плувен комплекс с минерална вода (открит басейн) и обслужващ паркинг”, казва още кметът Илко Стоянов.

Максималната стойност на проекта може да достигне ДО 17 784 538 лева. Сумите ще бъдат усвоявани едва след провеждането на обществени поръчки, които могат да доведат само до по-ниски стойности. Сумите ще бъдат усвоявани поетапно на база свършена работа и при представяне на необходимите отчетни документи.

Максималната стойност на дълга може да достигне ДО 19 519 790, 10 лева, която следва да бъде върната чак през 2042 година. Всеки благоевградчанин може да се върне 20 години назад, за да види колко е поскъпнал животът към настоящия момент и да си представи тези стойности след още 20 години.

„Оттук нататък за мен стои само една дилема – ще има ли Благоевград първия си мащабен проект, който ще го направи водещ зелен град, или ще продължим да оставяме на унищожение едно от най-големите си природни богатства. Решението е в ръцете на всички нас!”, категоричен е кметът на община Благоевград – Илко Стоянов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене