Винената партия празнува Трифон Зарезан в камерен състав, но с много еликсир и песни

Винената партия в евроселото Черниче стяга редиците за своя най-голям празник Трифон Зарезан на 1-ви февруари. За втора поредна година обаче няма да се съберат всички на едно място, а ще се веселят на групи. Целта е да спазят противоепидемичните мерки срещу коронавируса. В населеното място, където е централата на уникалната организация, създадена преди 25 години, ще са не повече от 15 души. Рано сутринта те ще са в църквата „Свети Георги Победоносец”. Мощи на свети Трифон, донесени от Атон, се пазят ревностно в храма.  След празничната литургия свещеник ще освети водата за поръсване на лозите и ще благослови членовете на Винената партия. Ще бъде зарязана лозата в двора на храма. За да дойде ред на наздравиците.

„Ако времето позволява, по-късно веселбата ще се пренесе край моето лозе в Черниче. Но имаме и резервен план – при студено време ще сме у дома. И в двата случая ще има много течен еликсир, няма да жалим напитката на боговете, ще се точи вино от буретата, ще горят скарите, ще се пеят песни. В нашето село всеки знае как да консумира виното, защото сме издали няколко книги и наръчници не само как се прави хубаво вино, но и как е правилно да се пие”, сподели неизменният лидер на Винената партия – Иван Лулейски.

Веселбата ще продължи през целия ден, а празнуващите ще защитят достойно своя девиз: „Чрез виното да забравим злото”. И ще дадат началото на своите Трифонови празници, които продължават от 1-ви до 14-и февруари и са посветени на виното.

Винената партия празнува Трифон Зарезан в камерен състав заради ковид, но с много еликсир и песни

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене