Мая Манолова: Социалното министерство пести от пенсионерите, а прахосва за бонуси

„Социално министерство спестява от пенсионерите. Колкото са ощетени пенсионерите, толкова са бонусите, които си раздадоха в НАП“, каза г-жа Мая Манолова. Тя каза, че от гражданската платформа Изправи се. БГ са се срещнали с експерти от НОИ, които признават, че е било възможно увеличенията през последните три години да бъдат отразени в пенсиите на хората, но не са.
„БСП трябва  да се извинят на пенсионерите“, твърдо заяви г-жа Манолова. „В бюджета за 2022г. за пенсиите е предвидено 6, 1 % увеличение, а само инфлацията, само за миналата година, е 8 %. На кого да вярват хората“, попита лидерът на Изправи се.БГ,“ на това колко имат в портмонето, каква им е сметката за ток и парно или на обещанията за 20 млрд. лева или за преизчисления от социалния министър, които ще се случат през юли.“
„Въпреки, че това е правителството с най – голямо доверие и ние всички искаме да успее, социалният вектор в него е най – слабото звено, защото няма адекватни социални мерки“, каза още Мая Манолова. Тя обърна внимание също и на поскъпването на живота. „Всяко българско домакинство трябва да бъде защитено от повишаването на цената на битовите сметки“, каза тя. „Хранителните продукти от малката потребителска кошница са поскъпнали с 28 %, а няма нито една мярка в бюджета на правителството за 2022г, която да компенсира семействата.“ Лидерът на Изправи се.БГ предложи като примерна мярка отпадането на ДДС на основните хранителни продукти. „В условията на криза уязвимите групи имат нужда от подкрепа. Социалната чувствителност на правителството е най – важна, а тя липсва“, подчерта още г-жа Манолова.
Освен за социалния сектор, Мая Манолова сподели позиции и относно съдебната реформа.
„Правителството е длъжно да пренесе исканията на хората от площадите в парламента.“, каза тя. Много от темите все още обаче не са намерили мястото си там, например тази за съдебната реформа. „Хората на площадите очакват, че ще има справедливост и тези, които са ограбвали държавата, ще получат своите наказания. Без съдебна реформа това няма как да се случи.“, твърдо заяви бившият омбудсман. Също така добронамерено посъветва, че час по – скоро правителството трябва да се справи с реформата в съдебната система, в противен случай „статуквото ще се справи с него“.
Въпреки множеството слухове, че ще оглави КПКОНПИ, г-жа Манолова заяви, че няма никакво намерение да поема каквото и да било звено там, в КЕВР или в която и да е друга държавна структура. Тя сподели мнение също, че превръщането на КПКОНПИ в паралелна прокуратура с разследващи функции няма да реши проблема в съдебната система и че реформа в прокуратурата е неизбежна и задължителна.
В края на изявлението си, Мая Манолова поздрави президента Румен Радев за встъпването в новия му мандат и каза, че според нея той ще устои заявката, която е дал, а именно да бъде гарант на промяната. По повод слуховете за съставяне на партия от Румен Радев, г-жа Манолова смята, че той е надеждата промените да продължават, но не и че би се ангажирал с партийно-политически проект. Тя намекна, че по – скоро има нужда от социален проект, който да защитава хората и да напомня на правителството да поставя техния дневен ред в дневния ред на обществото.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене