Шивашките цехове на ръба на фалита заради скъпия ток

Кризата с високите цени на тока е факт и в шивашките цехове – фактурите объркаха всички сметки в бранша. Шивашкият цех на Йорданка Делиова от Симитли отваря през април миналата година. 8 месеца по-късно перспективите пред бизнес начинанието не са никак добри, разказва в репортаж NOVA TV.

„Всичко е взаимосвързано – коронавирусът, повишаването на сметките, по-скъпите осигуровки и така нататък. Това не се отразява добре”, коментира тя.

Преди няколко месеца шивашкият цех сключва добра сделка за голяма поръчка с чужда фирма. Сметките с днешна дата обаче вече не излизат.

„Когато договорихме модели – работим с една италианска фирма, договорихме много добри цени. Сметките за тока бяха около 38 стотинки на киловатчас. Сега, когато ги изработваме, е около 69 стотинки на киловатчас, което означава, че на нас не ни се връзват нещата с приходите и разходите. Например, ако ние шием една рокля за 10 евро, за тях е добре, те също имат разходи, но при нас, ако се увеличи токът, водата и каквито и други да са разходи, те не са длъжни да компенсират това, което се случва в България. Ние работим с чуждестранни фирми. Те се интересуват от тяхната си държава и си искат поръчката такава, каквато е договорена”, разказва още Делиова пред NOVA.

Всяка следваща сметка за ток приближава шивашкия цех на Йорданка към фалита.

„Когато получим сметката за ток, винаги е много голям шок за нас, защото задължително е по-голяма от предходната. Ако затворим фирмата, това ще са още повече разходи. Дори едно затваряне на фирмата не е без разходи. Симитли е много малък град, познаваме се с повечето хора тук, също така със собствениците на фирмите и нормално ние се оплакваме един на друг, само че няма кой да ни чуе”, казва тя.

На прага на фалита голям проблем шивашкият цех среща и с набирането на достатъчно жени и мъже за работа. Голяма част от тях сега са в карантина, а нови кадри няма, защото никой не харесва заплатите в бранша.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене