Бившият капитан на „Пирин“ и ЦСКА Борис Галчев обяви подкрепата си за Димитър Бербатов

Марадоната от Добринище: Аз като пиринец и от този край съм за Бербатов, треньорите в България са като носна кърпичка, станат ли неудобни на президентите, ги изхвърлят…

Бившият капитан на „Пирин“ и ЦСКА Борис Галчев обяви подкрепата си за Димитър Бербатов в битката с Борислав Михайлов за президентския пост в БФС. Играещият наставник на „Банско“, известен с прякора Марадоната от Добринище, призова отговорните фактори във футболната централа и в държавата да защитят треньорите срещу онези клубни президенти, които не ги броят за нищо, когато отборите им не постигат желаните резултати. Юношата на орлетата „връчи“ титлата в настоящото първенство на армейците и посочи големия недъг в родния футбол – налагането на чужденци вместо на български играчи.

„Аз като пиринец и от този край съм за Бербатов. Няма да крия мнението си. Промените в родния футбол са нужни и бих се радвал да стане. Моите уважения към Боби Михайлов, не мисля, че е искал да навреди, но се вижда, че вече толкова много години нямаме успехи на национално ниво. Щом няма успехи, най-логичното е да дойде ново управление, да се изготви някаква програма и тогава да се каже дали промяната е била за добро. Освен това самият Бербатов увери, че сам ще си подаде оставката, ако намеренията му не се получат“, изказа се за смяната на властта в БФС Б. Галчев, след което подхвана болната тема за статута на треньорското съсловие у нас.

„Неслучайно Стойчо Младенов от 15 години говори, че да си треньор в България не е здравословно. Нямаш нито ден спокойствие. Треньорите ги имат като носна кърпичка. Два дни няма да ни стигнат да изчерпим този въпрос. Прав е Стойчо, а и Станимир Стоилов и по-опитните наставници, че всички в гилдията трябва се обединят и да си защитават интересите. Да погледнем последните примери – Петър Колев в „Берое“ или Петър Хубчев в „Левски“. Няма значение дали някой ги харесва, или не. Хората си имат договори, които са подписани и от клубовете, и са прави да искат полагаемата им се компенсация. Всичко идва от президентите. Събуждат се един ден, решават, че не си им удобен, и те изхвърлят. А договорите стават една обикновена хартийка и нищо повече. Затова държавата трябва да определи конкретни правила за защита, както във всяка друга професия. Футболистите също не са защитени. Да погледнем как се работи в Европа, ние няма да измислим маята“,  категоричен е прохождащият в професията млад специалист, след което даде прогнозата си за изхода от сблъсъка между „Лудогорец“ и ЦСКА за шампионската титла.

„Червените тази година са едно ниво над разградчани и като футболисти, и като организация, и дори като игра. Това се видя и в последния мач помежду им. Обаче ще им отрежат крилата бързо-бързо. Ако се играе честно, ЦСКА ще е първи. Знаем как „Лудогорец“ печелеше титлите си, това не е тайна дори за малките деца. Спомнете си как минаваха през 4-5 отбора, но спирам дотук…“, отсече Галчев и изтъкна причините за провалите на трикольорите.

„Трябва да налагаме наши момчета, за да имаме силен национален отбор. Ясно е, че без чужденци не може, стига да са класни. Но лошото е, че взимаме от чужбина и резерви, било то вратари, или защитници, защото излизат по-евтино, а същевременно едва събираме 50-ина български футболисти в цялата Първа лига. Как тогава да имаме избор за националния отбор? Ако са 150, това вече ще е доста по-добре. Няма да се случат нещата, ако не даваме шанс на нашите футболисти. Има нещо сбъркано и в цялостната организация на първенството ни. Ние правим две подготовки по два месеца в годината – общо четири месеца. През зимата почти никъде няма терени за тренировки, камо ли за мачове. Много са нещата, които стоят като казуси. Сещам се за нещо, което Ники Бодуров спомена в няколко интервюта – колко е чистото игрово време на мачовете у нас. В едно полувреме чистото игрово време е не повече от 28-30 минути. Това зависи от съдиите. Като не ти даде фаул два пъти, на третия няма и да паднеш. А тук се свири за всяко докосване и оттам футболът става абсолютно неатрактивен за гледане. Съвсем доскоро в Първа и Втора лига имаше тук-там някой хубав терен. Къде отиваме, ако нямаме база и инфраструктура? Мъри Стоилов правилно го каза, и то още през 2004 година, че базите са най-важното нещо, ако искаме да правим футбол. И тогава му се смяха. Само че 18 години по-късно почти не сме мръднали. Клуб като клуб ЦСКА заслужава най-добрия стадион в България. Помага се на двата пловдивски отбора – „Ботев“ и „Локомотив“, дано се помогне на ЦСКА и „Левски“, на „Берое“ и „Черно море“. Аз нямам против нито един български клуб, но не може във Варна да имат 3 стадиона и нито един да не е както трябва. Държавна издръжка трябва да има. Ако ще и по 20 милиона да се дават на клубовете, но с условието да има за всички, а не само за един, два или три. Във всеки голям град има немалко големи фирми, много от тях свързани с държавата. Не е ли възможно да се намери начин да се финансират клубовете по някакъв начин?! Но ако ще се дават пари, да не се налагат чужденци, да променим системата, защото стигнахме дотам, да нямаме играчи за националния отбор“, заключи предводителят на козлите.

ТОНИ КИРИЛОВ

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене