Отново гражданско недоволство срещу такса смет в Благоевград

„Новото намерение на община Благоевград да промени увеличението на такса смет от 2.9 промила на 2.1 е незаконосъобразно, тъй като не е проведено обществено обсъждане. Отново става дума за увеличение на такса смет от 1.1 промила на 2.1“ – това заяви на пресконференция Димитър Урдев, представител на Инициативен комитет срещу увеличението на такса смет в община Благоевград.

Преди два дни кметът на община Благоевград Илко Стоянов внесе предложение до Общинския съвет, който утре ще проведе извънредно заседание за намаляване на такса „Смет“ от 2.9 на 2.1 промила. Ставката бе завишена в края на 2021 година, а решението на кмета идва след анализ на нагласите на благоевградчани и икономическата ситуация в страната.

Според Димитър Урдев трябва изцяло да бъде променена методиката, по която се изчислява увеличението на такса „Смет“. „Качеството на предоставената услуга – сметосъбиране и сметоизвозване в община Благоевград не е на необходимото ниво“ – категоричен бе Димитър Урдев, който посочи, че не са ясни и мотивите, с които общината вдига налога. Той даде за пример редица общини, в които такса „Смет“ кореспондира с обема отпадъци, който генерира всеки гражданин и всяко домакинство.

В Благоевград обаче това не е така. Въвеждането на този подход към определяне размера такса „Смет“ трябва да се реши на държавно ниво, но това все още не е направено и е отложено за 2024 година. Държавата трябва да постави крайни срокове, в които общините да въведат тази нова методика. „Ако това се въведе, аз съм убеден, че разходите за услугата ще намалеят значително“ – посочи пред журналисти Димитър Урдев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене