Сн. Стоянова оглави временната комисия в ОбС – Сандански по избор на съдебни заседатели към Окръжен съд – Благоевград

Съветникът Снежана Стоянова оглави временната комисия в Общински съвет – Сандански по избор на съдебни заседатели към Окръжен съд – Благоевград. В комисията бяха избрани чрез гласуване като членове колегите й Младен Тимчев, Мария Нонева, Борислав Иванов и Петър Додушев. Комисията, която бе избрана с гласовете на 18 съветници, трябва да проведе процедурата по избор на съдебни заседатели и одобрените от тях да предложи за гласуване на предстоящото редовно заседание през месец февруари. Срокът за избор на съдебните заседатели не трябва да е по-късно от 10 март, това е записано в направеното предложение от Окръжен съд – Благоевград до Общинския съвет.

До избор на съдебни заседатели се стигна, след като изтече мандатът на досегашните. Извънредното заседание откри председателят Николай Шаламандов, който, преди да подложи на гласуване проекторешението за откриване на процедура по избор на съдебни заседатели, бе атакуван от колегите съветници Явор Аргиров и Живко Иванов.

Първи започна с въпросите съветникът Я. Аргиров: „Какво наложи да се свиква извънредно заседание, а не да се насрочи редовно такова и защо, след като предложението от Окръжен съд е постъпило на 7 януари, се свиква извънредно такова на 17 януари? И още един, свързан с тези въпроси. Имам информация, че имаме върнати решения и заповеди, няма ли да прескочим срока? Второ – това означава ли, че през месец януари няма да имаме редовно заседание?”, заяви Аргиров и допълни: „Имам информация, че има няколко върнати решения от областния управител и процедурно няма ли да пропуснем сроковете за тях?”.

Н. Шаламандов отговори: „Имаше идея да се гледа на януарска сесия. Но за този период много малко материали са постъпили в деловодството на Общинския съвет и затова реших да не насрочвам заседания на постоянните комисии. В петък бяха входирани материали от кмета на общината, но това стана в късния следобед. До последно от областната управа чакаха да им пратим материал за върната оценка по наше решение за с. Дамяница. В разговор с ОбА помолих да внесат някакви материали и да оставим материала за съдебните заседатели да го гледаме на редовно заседание. При разговор с кмета Стоянов той каза да изчакаме ден-два и затова се случи така с извънредното заседание”, заяви Шаламандов и допълни: „Проведох среща с колеги, председатели на общински съвети в Петрич и Разлог, коментирахме кога ще проведат заседанията за избор на съдебни заседатели и за да спазим срока, насрочих извънредно заседание. А това, че материалът от Окръжен съд е постъпил на 7 януари и насрочих заседание на 17 януари, аз смятам, че няма проблем. От администрацията на Окръжен съд ни казаха, че решение трябва да има до 10 март. Аз съм предприел първата стъпка и трябва да спазим сроковете. Не мога да гарантирам, че другите общински съвети в Благоевградска област ще го спазят. От 24 януари ще започнат заседанията на постоянните комисии, редовно заседание ще насрочим в началото на месец февруари”, каза Н. Шаламандов в отговор на колегата си Я. Аргиров.

Той пък го репликира с думите: „Това означава ли, че през месец февруари ще имаме две заседания?”. „На практика ще имаме две заседания”, отговори Шаламандов.

Съветникът Живко Иванов направи другарска забележка към председателя да се спазва правилникът за работа на Общинския съвет. „Аз разбирам, че няма да имаме заседание на Общинския съвет през месец януари. От 26-и започват комисиите. Последният четвъртък е 28 януари и това означава, че заседанието ще е през месец февруари. Вие казвате, че нямате материали. А за четири дни ще има повече материали. С тази извънредна сесия ще има две заседания през месец февруари. Да не се окаже, че материали има, това е трети път, когато ви правя забележка. Ако на Вас ви изнася “строй се, преброй се”, на нас, работещите хора, не ни изнася. И всеки от нас си е организирал времето и се нуждае от срокове. Ако вие не си планирате времето, ние си планираме нашето”, заяви Ж. Иванов.

Председателят Николай Шаламандов открива заседанието

Я. Аргиров сподели, че е солидарен с казаното от съветника Ж. Иванов, и допълни, че никога не е фигурирало в правилника, че заседанията се провеждат в последния четвъртък от месеца. „Ние имаме срещи в бизнеса, семейни ангажименти. Не ви упреквам, не искам да ви обвиня, но да гледаме в перспектива. При положение че се забавя националният бюджет, ще се забави гласуването и на общинския бюджет. Да се помисли добре и по графици за насрочване на заседанията”, заяви съветникът.

Съветникът Явор Аргиров /вдясно/

Н. Шаламнадов заяви, че си взима забележка и ще свиква представителите на групите в кабинета си, за да обсъждат провеждането на заседанията на постоянните комисии и датите на провеждане на редовните заседания.

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене