ВТОРИЯТ МАНДАТ: Радев и Йотова положиха клетва

Това се случи в Народното събрание

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се заклеха за втория си мандат на „Дондуков” 2.

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=1129415927809351

След победата на изборите и балотажа през ноември 2021 г., Румен Радев и Илияна Йотова се заклеха днес като президент и вицепрезидент на тържествено заседание на Народното събрание.

В пленарната зала беше прочетено официалното решение, с което Централната избирателна комисия обявява избора на президента и вицепрезидента на България.

След това те положиха клетвата „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“.

На тържественото заседание присъстваха съветниците на президента, неговите секретари, представителите на дипломатическия корпус, бивши премиери, министри, представители на съдебната власт.

Официално Румен Радев и Илияна Йотова ще встъпят в длъжност за втори мандат като президент и вицепрезидент в събота.

Церемонията ще се състои на площад “Св. Александър Невски” и ще започне от 11.00 часа.

Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия, след което ще произнесе слово. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория мандат на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. Държавният глава ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин.

Пред парадния вход на Администрацията на Президента шпалир от гвардейци ще посрещне държавния глава и върховен главнокомандващ Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене