Постигнат е траен ефект от противоепидемичните мерки, първият етап от ваксинацията е изпълнен

Постигнат е траен ефект от противоепидемичните мерки и България е вече на 24 място в ЕС по 14-дневна заболеваемост, трайна е и тенденцията за повишаване на броя на излекуваните в сравнение с новозаразените с COVID-19. Ваксинацията с първата пратка ваксини се изпълнява бързо и се очаква в рамките на днешния ден да приключи. Следващата доставка ще бъде в седмицата 4-8 януари и ще бъде в количество от 25 000 дози. На 4 януари ще заработят детските градини и яслите и учениците до 4 клас ще имат възможност да тръгнат на училище присъствено. Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов на днешното работно съвещание, което премиерът свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри. „Ситуацията в момента се подобрява, в България няма област със заболеваемост над 600 на 100 000 души“, изтъкна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски отбеляза, че се наблюдава чувствителен спад на броя на пациентите с COVID-19 в болничните заведения, което е глътка въздух за медицинските екипи. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев добави, че е създадена  организация лабораториите да продължат да работят със същите темпове както и досега, което да осигури ритмичност да подаването на данни.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и директорът на „Пирогов“ Асен Балтов изразиха подкрепа за отварянето на яслите, детските градини и училищата за учениците до 4 клас. Същевременно подчертаха, че обстановката ще се следи непрекъснато, за да може през  януари да се вземе решение и по отношение на останалите класове в училищата. Настоящите мерките продължават да действат до 31 януари, като ще се проявява гъвкавост спрямо актуалната ситуация. Председателят на ваксинационния щаб Красимир Гигов потвърди, че процесът по ваксинация се провежда отлично и страната ни се готви за следващите доставки от ваксината. Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че  се очаква одобрението на Европейската агенция по лекарствата и по отношение на ваксината на Модерна.

Премиерът Борисов изтъкна, че след вчерашния му разговор с министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович страната ни ще окаже подкрепа за възстановяването след земетресението. България ще предостави на хърватската страна два тира с вода, 300 походни легла, както и 100 броя електрически радиатори. Вчера на правителственото заседание бяха отпуснати и 100 000 евро помощ.

„Нека тази болна за света година да я изпратим и с повече оптимизъм да посрещнем новата година“, заяви премиерът Борисов на работното съвещание. Министър-председателят изрази благодарност за огромните усилия на лекарите, медицинските сестри и всички работещи на първа линия. Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че с помощта на ваксините и противоепидемичните мерки България ще успее да излезе от пандемията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене