РАВНОСМЕТКА! Наставникът на ХК „Пирин“ /ГД/ Н. Пиргов: Уговорки под масата между конкурентите ни лишиха от медалите, ние сме единственият отбор с толкова много публика и платен вход

Хандбалният „Пирин“(ГД) бе последният тим, който приключи 2021 г. с официална проява и ще бъде първият, който ще възобнови тренировки през 2022-ра. Клубът, който преди 4 г. възстанови мъжкия си профил, успя до момента да реализира една своя амбициозна задача – да превърне в тенденция участието на първия отбор в родния елит и в турнира за купата на България, като в същото време развие собствената школа, която да дава поле за изява на млади играчи и да ги изстреля в по-големи първенства. Миналия сезон неврокопчани останаха за първи път от 2 г. насам без медал в двете надпревари, но заподозряха договорки между конкурентите в челото.
Сега тимът отново е четвърти, но след есенния дял на кампанията. Какво предстои през зимната подготовка и пролетта и за анализа на изминалия период разговаряме с главния треньор Николай Пиргов.

– Г-н Пиргов, изтече една интересна за гоцеделчевския хандбал година, каква е оценката Ви за нея?

– Действително тази година бе доста интересна за хандбала не само в Гоце Делчев, но и в цялата страна. Имаше успехи на международно ниво на младите състезатели от възобновения национален отбор. Що се отнася до нашия тим, станахме свидетели на добри моменти, също така имаше и драматични ситуации. Важното е, че продължихме да се развиваме. До последно в последния шампионат бяхме в челото с реални шансове за медал, но имаше странични фактори, които не ни позволиха да се поздравим с място в челната тройка.

– Какво разбирате под драматични ситуации?

– Не искам да използвам по-тежки думи, за да не предизвиквам излишни емоции, но в крайна сметка се чу информация, че извънхандбални фактори и средства са попречили на нашия отбор да вземе медал. Не може да се отмине и фактът, че се заговори за уговорки между някои отбори, които да ни попречат да играем финал. Това обаче е вече минало. Не трябва да гледаме назад. Хубаво е да насочим поглед напред и в настоящето, но все пак ми се ще да се върна на първия въпрос. Ако говорим за драматизъм, новото първенство започнахме доста неприятно – със загуба в първия кръг у дома от „Спартак“ (Варна) с 29:34. Направихме анализ. Причината е, че не бяхме свършили с окомплектоването на състава. Имахме нужда от допълнителен синхрон между новопривлечените и старите играчи, а също така да наваксваме в кондиционно отношение. Тогава контузия на един от градивните състезатели Николай Нейчев оказа своето влияние и не успяхме да съхраним преднината си от 3-4 гола. След това надградихме в играта си и в селекцията, привлякохме още играчи, а с това се увеличи вариативността в сравнение с въпросния двубой. Видя се, че отборът ни постигна баланс, и изиграхме отлични мачове, слагайки точка с успех срещу същия противник за купата, където ще играем и напролет.

– Мачът срещу варненци ли е този, който не искате да си спомняте?

– Може и така да се каже, но като говорим за такива мачове, такъв е срещу „Шумен“, в който малко не ни достигна и отстъпихме с един гол. Все пак показахме добра игра, която за жалост не се увенча с успех. Направихме го обаче при победите ни като гост на „Осъм“ (Ловеч), срещу друг пряк конкурент в лицето на „Локомотив“ (Горна Оряховица) и срещу „Спартак“. Все мачове, в които показахме много достойнства. Важното като цяло е, че натрупахме самочувствие и баланс, отборът вече стои по-добре, имаме състезатели, които могат да играят на всички постове и да помогнат по всяко време.

– Привлякохте състезатели като Николай Божинов, игралия дълги години в Германия Тодор Русков, върнахте в игра безспорен авторитет като Мирослав Владков. Имате ли нужда от зимна селекция?

– Не възнамеряваме да правим допълнителна селекция и това е окончателното ни решение. Мисля, че нашата селекция е оптимална и каквато я желаехме. Ще доиграем сезона с наличния кадрови потенциал към момента. Изброените момчета със сигурност допринесоха да изглеждаме по-добре. Нека не забравяме и Росен Божинов, прибралия се от гурбет Добрин Тунтев, завърналия се след контузия Георги Георгиев, които също помогнаха на отбора да вдигне класата си.

– Ще имат ли последователи от школата Николай Атрев и Борислав Партенов, които вече намериха своето място в мъжкия тим, натрупаха опит и самочувствие?

– Разбира се, че ще има. Нашата идея е да даваме шансове на колкото е възможно повече млади състезатели да се изявяват и да влизат в мъжкия хандбал, за да може в близките години основната част от кадровия потенциал да бъде от собствени кадри. Със сигурност обаче ще трябва много работа и търпение, което е част от целия процес.

– Как ли стоят нещата в ДЮШ?

– Имаме нов треньорски състав и повишен интерес към нашия спорт. В школата се завърнаха Иван Халачев и Иван Букурещлиев, което отговаря на една от целите ни – наши бивши хандбалисти да работят в ДЮШ. Освен въпросните двама от тази година треньор е и Тодор Русков. Всички те са амбицирани да се докажат, че хандбалът може да се развие още повече. За това говори фактът, че една от групите, която тренира, е от над 42 деца. Много момчета се запалиха. Имаме вече резултати и мисля, че ще вървим напред. Важното е, че направихме програма, съгласно която в школата всички формации работят по една методика, за да направим прехода между отделните възрасти и по-бързо и ефективно. Осигурили сме екипировка, спортни пособия и всичко необходимо за воденето на нормален тренировъчен процес.

– Освен налагане на млади хандбалисти от школата към какво друго се стремите през настоящата състезателна година?

– Класиране във финалната четворка и медали в турнира за купата на България. Към момента имаме шанс за топ 3 и в двете надпревари. За съжаление пандемията промени много неща. Заради епидемиологичната обстановка от схемата на първенството и купата отпадна плейофната финална четворка. Отлагаха се мачове, прекъсваше се тренировъчният процес. Със сигурност хандбалът загуби. Нека не забравяме, че колкото повече мачове има, толкова повече са емоциите, интригата и мотивацията. Най-добрата тренировка е официалният мач.

– До каква степен даде отражение липсата на публика?

– Уместен въпрос. Публиката е неизменна част от играта. За нея се играят мачовете, тя дава солта на всяко спортно състезание. Липсата на зрители превръща двубоите просто в една тренировка. Завръщането на феновете по трибуните е нещо много положително. Тръпката е по-голяма, когато момчетата чувстват подкрепата на своите запалянковци, и ще бъде грешка да се забранява отново допускането на привърженици в залите и стадионите.

– Вече се прокрадват идеи за промяна на схемата на първенството, което да протече вместо в два полусезона в три, което преди много години бе отхвърлено. Как гледате на подобна инициатива?

– Не знам кой я промотира, но за момента не мисля, че е приложимо предвид финансовите възможности на клубовете. Това ще бъде убийствено за тях. Няма как да стане към настоящия момент, още повече с оглед на инфлацията и икономическата криза, в която живеем и всеки ден виждаме какво се случва.

– На каква финансова подкрепа може да разчита „Пирин“ през следващата година?

– Естествено, че без финансови средства не може да съществува никой клуб. Със сигурност ще продължим да разчитаме на община Гоце Делчев, която неотлъчно ни подкрепя и винаги е била в основата на това да се развива не само хандбалът, а и спортът като цяло. Неотлъчно зад отбора стои Иван Златинов. Радващото е, че имаме и други съмишленици, които се притичват на помощ, когато има нужда. Феновете също дават своя принос. Ние сме единственият отбор, който има толкова много публика и платен вход.

Разговаря

АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене