В крайна сметка това коства на петте общини близо 2 милиона лева за извозването и депонирането на отпадъците.

Методи Байкушев, противник на проекта за парк Бачиново, е бил нает от бившия кмет Р. Томов да го защитава в КЗК

Разгорещилите се страсти и дебати около идеята кметският екип на Благоевград да тегли заем от 29 млн. лв. за проекта за развитието на парк „Бачиново” и авапарка извадиха на показ любопитен факт от битието на бившата администрация. Осветен  бе договор за правна защита и съдействие, сключен между бившия кмет на Благоевград Румен Томов и адвокат Методи Байкушев, който е един от противниците на въпросния проект.

Оказа се, че Байкушев като член на УС на адвокатското дружество „Димитров, Петров и Ко” е бил нает от Томов на 3 февруари 2020 г., за да представлява кмета по едно конкретно производство пред Комисията за защита на конкуренцията във връзка с решението на управника да прекрати обществената поръчка за избор на оператор за експлоатация и стопанисване на Регионалната система за управление на отпадъците.

Не е ясно защо и как Р. Томов е наел благоевградския адвокат въпреки многолюдния правен отдел в Общината, но договорът между кмета и тогавашния главен финансист Костадин Шумантов – в качеството им на клиент, и М. Байкушев – като представител на дружеството, е сключен в София, където е седалището на „Димитров, Петров и Ко”, а в него има доста любопитни клаузи.

Контрактът е за еднократното явяване на Байкушев на закритото заседание на КЗК и в него има изрично уточнение, че „ако е необходимо последващо представителство в съд, касаещо акта на КЗК, отношeнията между страните ще се уредят с отделен договор”.

Съгласно чл. 3 за това явяване дружеството е получило 2000 лева с ДДС, платени от бюджета на общината още на следващия ден – 4 февруари. „Възнаграждението не подлежи на въстановяване, независимо от изхода на делото пред КЗК”, пише още в договора.

Двете хиляди лева, дадени на адвокат Байкушев, обаче са „малкият дявол”, защото Общината не само загуби делото и КЗК отмени заповедта на Румен Томов, но и заради прекратената процедура Благоевград месеци наред караше боклука си в Костинброд и това доведе до загуба на 1,2 млн. лв. от общинската хазна.

От няколко месеца Р. Томов е клиент на Специализираната прокуратура за тези 1,2 млн. лв. Сигналът е подаден от общински съветници от ГЕРБ и все още няма яснота докъде е стигнало производството. Бившият кмет прекрати процедурата само месец след встъпването си в длъжност и отказа да подпише договор с крайния победител – „Регионално депо-Благоевград 2019”. Това спря депото в село Бучино само 3 месеца след официалното му откриване. Докато скъпото съоръжение, струвало 17 млн. лв. от ПУДООС и още 6 млн. лв. от правителството, пустееше в очакване на съдебни решения, благоевградчани изпразваха хазната си, за да могат да си карат сметта в Костинброд.

Плащаха и другите 4 общини – Симитли, Кочериново, Рила и Бобошево, които също се обслужват от депото. В крайна сметка това коства на петте общини близо 2 милиона лева за извозването и депонирането на отпадъците. А специално за Благоевград съдебната сага излезе златна, защото общината тряваше да плати наред с всички държавни такси и 4700 лева разноски на консорциума по производството на КЗК.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене