Със свастики осъмна джамията в Благоевград

джамия-свастики

За пореден път джамията в Благоевград стана жертва на вандали, засега неизвестни. Молитвеният дом на мюсюлманите осъмна със свастики и надписи „Смърт на ДПС“ и „Буново няма да забравим“ (б.а. – на гара Буново е извършен атентат на 9 март 1985 г.), съобщава „Стандарт“.

В края на миналата година имаше други две атаки срещу благоевградската джамия – изпотрошени бяха прозорци и входната врата. През юни тази година пък неизвестни побиха двуметров кръст на старата джамия „Караджа паша“ в Гоце Делчев, която не е действаща, а е паметник на културата. Тогава Районното мюфтийство в Пиринския край осъди вандалската проява с остра декларация и я определи като опит за подклаждане на етническо напрежение в региона.

„Непонятни са подобни действия срещу молитвения дом в Благоевград. Внесохме жалба в полицията и прокуратурата. Дано разкрият виновниците. Ще искаме спешна среща и с кметското ръководство, за да се противопоставим заедно на тази порочна практика“, заяви районният мюфтия Айдън Мохамед.

Той увери, че веднага ще бъдат взети мерки за охраната на джамията в областния център. Ще се монтират видеокамери, за да спрат посегателствата срещу сградата. Мюфтията допълни, че ще свика заседание на Районния мюсюлмански съвет, за да дискутират как да спрат поругаването на молитвените домове в Благоевградска област.

E79 News; Снимки: Стандарт

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене