Заведенията край Е-79 в Долна Градешница се предадоха пред магистралата

В първите дни на новата година по едно и също време двама частни съдебни изпълнители обявиха публична продан на 2 от крайпътните заведения на с. Долна Градешница, а трето заведение бе качено в имотен сайт в рубриката „Дава се под наем“.

Продава се срещу 57 288 лв. двуетажното заведение тип „Бърза закуска“ на ЕТ „Николай Георгиев-66“ и на Зоя Георгиева от с. Долна Градешница, което е с разгъната застроена площ от 202,90 кв.м.

Нов собственик си търси и половината от заведението на Савина Харизанова, което е с площ 44,80 кв.м, а оценката му е едва 5535 лв. И в двата случая ищците са банки.

В същото време брокер обяви под наем съседен ресторант с площ 175 кв.м, включваща вътрешен салон с 25 места и още 40 във външната градина. Определената от собственика наемна цена е 500 евро, което прави по 2,86 евро/кв.м.

Друг брокер пък пуска обява за продажба на мотел край Е-79 в с. Долна Градешница с ресторант, двор с малък басейн и фонтан. Площта му е 285 кв.м, а обявената продажна цена е 125 000 евро.

Миналата година на публична продан бе извадено и заведението в Долна Градешница на благоевградчанина Тодор Естов, което още си търси купувач на нищожната цена от 10 086 лв.

Така прогнозите на собствениците на заведенията отпреди 2 г., че с новата отсечка на АМ „Струма” между Кресна и Сандански бизнесът им ще умре, вече е на път да се сбъдне на 100%. Там, където доскоро пред кокетните кръчмички димяха скари на дървени въглища и спираха всички пътуващи от и за София, днес не мирише на нищо, паркирани отпред коли няма, а повечето от заведенията са със спуснати кепенци. Новият път, който заобиколи селото, отклони от Е-79 и разположените покрай него заведения и мотели колите и камионите и тук движение почти няма

.Още през 2017 г. кресненските съветници приеха декларация, с която подкрепиха изграждането на АМ „Струма” във вариант с едно платно, изнесено на изток от града, по което да се движат автомобилите от Кулата за София, и едно, което да минава през сега съществуващото трасе на главен път Е-79 и да обслужва трафика от София за Гърция. Към момента жителите на общината ще са доволни и ако Е-79 остане резервен път на магистрала „Струма”, макар че това по никакъв начин няма да възроди бизнеса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене