По река „Струма“ популациите на водолюбивите птици са стабилни

В Среднозимното преброяване на водолюбивите птици, което се провежда за 46-и път в нашата страна от 13 до 16 януари се включи и екип на НЛРС-СЛРБ.

Ловно-рибарските сдружения се включват в Среднозимното преброяване на водолюбивите птици

От няколко години в помощ на орнитолозите е специалното мобилно приложение „SmartBurds Pro“, разработено от БДЗП, през което се въвеждат всички данни и изключително бързо, почти в реално време, има яснота, къде какво е видяно, в какви числености и т.н. Този мощен инструмент за бързата и коректна обработка на данните бе на разположение и при обхода на водоемите по маршрута „Струма“ с водач експертът орнитолог от Българското дружество за защита на птиците Димитър Градинаров. Негови партньори освен представителите на Националната организация бяха Изпълнителната агенция по околна среда и доброволци. Към екипа се присъедини и Ваня Ратарова, изпълнителен директор на БДЗП.

Водолюбивите птици бяха броени на три предварително определени точки по яз. „Лобош“, след което маршрутът премина през яз. „Извор“, микроязовирите в Кюстендилско до с. Лозно, с. Скриняно и с. Дренов дол. Обходът продължи по течението на река Струма от с. Невестино до град Бобошево, следваха яз. „Дяково“, яз. „Долна Диканя“, яз. „Студена“ и водоемът при с. Мърчаево.

Преброени бяха водоплаващите видове голяма сива чапла, голяма бяла чапла, зеленоглава патица, фиш, зимно бърне, голям и малък гмурец, корморани, речна чайка и най-интересната птица – черноврат гмуркач.

Изводите, които могат да се направят са, че като цяло численостите и водовете са подобни на миналите години, като е важно да се знае, че те зависят от метеорологичните условия. При по-студена зима има по-големи концентрации от птици по големите язовири, които не замръзват, но сега времето не е толкова студено и има множество отворени водни огледала, затова птиците се срещат и по малките водоеми.

Наблюдавани бяха и някои други видове птици, които зимуват в България, като обикновения мишелов, керкенез, малки ястреби, сива сврачка, воден кос, земеродни рибарчета.

Димитър Градинаров благодари на експертът по „Национални и европейски политики и законодателство в сферата на лова“ към НЛРС-СЛРБ Стилиян Герасков за активното участие, както и на доброволците, тъй като според него през последните години все повече хора у нас се интересуват от дивата природа, което е естествено на фона на това, което се е случвало в други държави още преди десетки години.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене