Жители на община Кресна събират разделно отпадъците – не им вдигат такса смет

Завърши изграждането на компостираща инсталация за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци и съпътстващата ги инфраструктура за управление на отпадъците. От новата придобивка ще се ползват общините Кресна, Сандански и Струмяни. Тя бе направена по договор за безвъзмездна финансова помощ в размер на 9 368 737,16 лв. по Оперативна програма „Околна среда“ 2017-2021 г.

Предстои скоро жителите на трите общини да усетят ползите от инвестицията по джоба си. Кметът на община Красна – Николай Георгиев, ще внесе в Общинския съвет предложение, с което таксите за битов отпадък за домакинствата в общината, които приемат да събират разделно, ще останат без промяна. За да се възползват хората от тази възможност, необходимо е след понеделник, 17 януари, да посетят Общинска администрация, за да получат безплатно жълти, зелени и сини чували с подробна инструкция как да събират разделно и кога да поставят пълните чували пред пътната врата, за да могат да бъдат вземани, транспортирани и отчитани като тяхна собственост. След като бъдат доставени контейнерите за разделно събиране, нуждата от чували ще отпадне.

Изградените инсталациите намаляват финансовата тежест върху община Кресна, която в момента плаща между 4 и 5 хиляди лева на месец за складирането на зеления отпадък в регионалното депо. При липса на изградените сепарираща и компостираща инсталации, общинските екологични такси ще растат. През следващите години в общините, където подобни съоръжения не са изградени, неминуемо ще предстои сериозно увеличение на такса смет за гражданите.

„Реализираният проект ще позволи на община Кресна да запази настоящите нива на таксата. Третирането на зелените и биоразградими отпадъци в инсталациите ще позволи производството на компост, който е отличен заместител на използваните сега торове в личните стопанства и големите ферми в общината. Третирането на зелените и биоразградими отпадъци ще позволи да се увеличи с 20 и повече години животът на настоящото депо, което ще облекчи общинския бюджет и ще рефлектира върху бъдещите ставки на местните данъци”, каза кметът на Кресна – Николай Георгиев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене