Националния печат

 печат

В. „Капитал Daily“

Еврокомисията започва наказателна процедура срещу България заради КТБ

Правото на ЕС има преимущество пред националното.Европейската комисия (ЕК) откри наказателна процедура срещу България заради неосигурен достъп на вложителите до средствата им в Корпоративна търговска банка (КТБ) и дъщерната й „Виктория“ вече три месеца. Проверка дали БНБ не нарушава правото за депозитната гаранция започна и Европейския банков орган. И двете действия показват, че страната пренебрегва правото на съюза. Но в България ресорната институция – БНБ, бездейства.

Няма да има проблем с ваксините за деца

България ще промени имунизационния календар, като впише в правилата, че новородените, деца и възрастните се имунизират срещу конкретно заболяване – полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит и др. Ще отпаднат конкретните текстове дали това става с четири-, пет- или шествалентна ваксина, която обединява придобиването на имунитет срещу няколко болести наведнъж.

Правителството планира да отпусне още 8.7 млн. лв. за училища и образование

Над 8.7 млн. лв. от бюджетния резерв ще бъдат заделени за ремонти в училища и за образователни програми, става ясно от проект за решение на правителството. Документът е качен в портала Strategy.bg на 25 септември и до 8 октомври е отворен за обсъждане. Най-голяма част от парите ще отидат за общините – над 5 млн. лв., още 3 млн. лв. ще получи Министерство на образованието, а останалите пари ще са за министерствата на земеделието и храните, на културата и на спорта.

В. „Сега“
Служебният кабинет похарчи за месец 100 млн. лв. над планираното

Служебното правителство не оставя впечатление, че държавата е във финансова криза. От встъпването си в длъжност до момента кабинетът „Близнашки“ е дал зелена светлина за отпускане на общо 101 млн. лв. извънредни субсидии на различни министерства. Темпото е респектиращо и се доближава до извънредните харчове на кабинета „Орешарски“ в първите три предизборни месеца на 2014 г.

МВР, НСО и прокуратурата не се трогнаха от анархията в ЦИК и ДКЕВР

Полицаи разговарят миролюбиво с Боян Расате, след като той изведе хората си от сградата на Партийния дом, където се намира ЦИК.
Националисти и лица от миналогодишните февруарски протести предизвикаха анархия в две независими институции – Централната избирателна комисия (ЦИК) и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Въпреки това полицията, Националната служба за охрана (НСО) и прокуратурата не видяха нищо нередно в нарушаването на обществения ред, съпроводено със заплахи за бъдещо неподчинение.

В. „Стандарт“

Девет мерки срещу енергийната криза

Прилагането на девет спешни мерки ще извади българската енергетика от тежката криза. Около тази теза се обединиха участниците в енергийната дискусия, организирана от в. „Стандарт“ и Българската академия на науките (БАН). В нея се включиха експерти, бизнес и политици. След дебатите, продължили 2 часа, модераторът акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН, обяви деветте консенсусни мерки.

Радари предупреждават за наводнения в София

Първата от общо 26 хидрометрични станции с радарни сензори за предупреждение за наводнения бе монтирана вчера при Перловската река в столицата в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова. Подобни съоръжения ще има и на реките Владайска, Слатинска и Суходолска. Целта е да се изгради работеща мрежа за получаване на информация в реално време през платформата, базирана в интернет, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

В. „Монитор“

Оградата безполезна срещу джихадисти и заразни

Оградата по границата с Турция, за която държавата наля над 7 млн. лв., е безполезна срещу джихадисти или заразени със смъртоносни болести имигранти. Това става ясно от доклад на Държавната агенция за бежанците, публикуван на сайта на ведомството. В него се уточнява, че през август, когато вече съоръжението по браздата с дължина 30 км беше окончателно изградено, е набъбнал броят на бежанците, които безпрепятствено са навлезли във вътрешността на страната.

Яйца срещу ДКЕВР за новите цени на тока

Малко след началото на общественото обсъждане на новите цени на тока вчера членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) бяха замеряни с яйца от активисти на организацията „Граж­дан­ски контрол”.
Извършителите първо взеха самоволно думата и започнаха да наричат комисарите „жертви на политиците, които не могат да свършат нищо за доб­рото на хората”. Малко след като повишиха тона си, те започнаха да мятат яйцата. Наложи се в залата да влезе полиция, която изведе активистите.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене