Време ни е за възраждане: Тест за наркотици и алкохол, тест за интелигентност

Тест за наркотици и алкохол за депутатите в парламента. Те да си го плащат и да се знае. А всеки, на който тестът му е положителен, парламентарната му група да решава дали е редно да работи. Това е то най-новото предложение на „Възраждане“.

Ако някой си мисли, че това предложение е от много грижа за народа, да си помисли пак. То дойде, след като Ицо Хазарта използва фразата „шепа нещастни фашисти“ по адрес на депутатите от „Възраждане“. А Хазарта и „белото“ отдавна са народен фолклор – така че всеки да си прави сметката защо „Възраждане“ подеха тази инициатива.

По-интересното обаче е, че като обясняваше за това предложение, зам.-председателят на „Възраждане“ и на парламента Цончо Ганев изясни и друго. „Кой плати автобусите в крайна сметка?“ „Възраждане“, но в крайна сметка субсидията я изразходваме именно заради това“. Обаче това не значело, че протестът е платен от „Възраждане, според Ганев.

Няма да влизам дори задочно в спор какво значи да платиш транспорта на някой да дойде на протест и дали той ще дойде, ако не го платиш. Ще обърна внимание на друго.

Вчера, 13 януари, Сметната палата публикува отчетите на партии, коалиции, кандидати за парламентарните избори на 14.11.21 и за президентските избори. За парламентарния вот се оказа, че „Възраждане“ е единствената партия от влезлите в парламента, която е на минус. Партията е набрала около 107 000 лв. за кампанията за влизане в парламента, като почти 95 000 са партийна субсидия, останалите са дарения. Разходите обаче са около 157 000 лв. Към датата на подаване на отчета съответно малко над 50 000 лв. са писани за неразплатени. Подобно е положението и за президентските избори – също харчено не е разплатено към датата на подаване на отчета, като този път става въпрос за около 35 000 лв. Съответно попитах официално, писмено, пиарът на „Възраждане“ Йовка Димитрова (онази симпатична дама, която искаше от Мария Цънцарова да спре камерата, когато летяха откровенията кой и защо от депутатите на „Възраждане“ е ваксиниран срещу коронавирус), дали към днешна дата тези общо около 85 000 лв. са платени, към кого са задълженията и за какво точно. Както и как има пари за рейсове, ако имаш толкова задължения – кой ти ги дава? Отговори още няма. „Възраждане“ като ги питаш откъде пари за нещо, все са от субсидията. Субсидията, която не е стигнала и за парламентарната, и за президентската кампания – сега от нея ли е дадено за рейсовете? Колко е голяма тази субсидия?

Да повторя – интересно откъде пари и кой ти ги дава, когато в официалния отчет за най-големия ти политически успех си толкова на червено? Дали ако не се направи детайлен анализ на всички записи и кадри от протеста срещу зеления сертификат пред парламента от 12.01.22 няма да бъдат разпознати известен брой лица, присъствали и на други протести, по-често контрапротести също? Кой ли следва да го направи обаче …

На този фон премиерът Кирил Петков се съгласи да се направи експертна работна група за мерките срещу коронавируса – по настояване на „Възраждане“. Ако Петков не се е запознал, нека се запознае с два анализа на експертите на „Възраждане“ за коронавируса – по-точно един анализ в две части. Те бяха изпратени по мейл от Йовка Димитрова на 10.09.21 г. – който желае да ги получи, да се обади на редакционния телефон на Actualno.com. Интересни са – например как се правят заключения как в Бургаска област нямало увеличение на официално болните от коронавирус през лятото спрямо другите области. Това заключение е направено без да има съпоставка на еквивалентни събития – струпвания както в Слънчев бряг, което е показано, но така и дали е имало такива струпвания и в другите области, които са използвани за съпоставка. И най-важното – не е уточнено новите официални открити случаи как се регистрират! Дали когато някой е с постоянен адрес или адрес по лична карта в София, но е отишъл на Слънчев бряг и е „светнал“ за КОВИД-19, бива регистриран като заразен в Бургаска област или в София, защото там живее и РЗИ трябва да му дават предписание за карантина където живее? Хубаво е да се изясни, когато ще правиш изследвания, в които заключваш следното: „Категорично не приемаме хипотезата, че маските намаляват разпространението на вируса“. Защото ето това изследване, което е най-голямото в света, сочи друго – маските намаляват разпространението на вируса! Изследване, направено по всички правила – с контролна група и с група, която изпълнява в най-голяма степен поставените задачи.

С други думи, г-н премиер, като се съгласявате да правите експертни групи, много е добре да е ясно на кой каква му е експертизата! Иначе приравнявате две гледни точки с различна тежест – на експерти и на хора, които щяха да си скъсат дипломата още лятото или най-късно есента на 2020 година, ако коронавирусът не е изчезнал! Доцент Мангъров, добре дошъл!

Сега вече може да почваме с тестовете за интелигентност. Иначе промяната няма да стане!

Автор: Ивайло Ачев

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене