Ще расте ли още цената на хляба?

Всравнение с другите храни поскъпването на хляба е най-слабо изразено, заяви председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева пред БНТ.

Според нея имаме да догонваме пазарните цени на Европа

„Цената на хляба в Европа се покачи два пъти. При нас доставната цена на хляба е покачена само в рамките на 35%. Според икономическите анализи не само у нас, а и в света, инфлацията ще продължава да расте. В света вече отчитат двуцифрено число. Реално потребителите у нас знаят, че тя наближава 30%. Цената на енергоносителите се покачи. За електрическата енергия четири пъти, за газа – пет пъти. Цената на тон брашно мина 1 000 лв.“, допълни Кукушева.

По думите й пет-шест хлебозавода са преустановили работа заради цената на електроенергията. И уточни, че цените на зърнените култури са борсови. Каквито са и цените на петролните продукти.

„Когато петролът се покачва, както има тенденция на международната борса, и при нас има покачване на цената на транспорта. Още едно перо, което не можем да спестим. В момента хлебопроизводителите се опитват да удържат и да поемат за своя сметка това увеличение. Всеки сам за себе си решава докога това може да се случва. Не сме оптимисти обаче. В момента пазарът е толкова стагниран, че не би търпял лошо качество на хляба. За съжаление имаме сив сектор, който се промъква между капките. Този сив сектор основно присъства в малките търговски обекти и в малките населени места. При хляба няма тази динамика на отпадане на потребителско търсене, както се забелязва при останалите храни“, каза още Мариана Кукушева.

Александър Попов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене