Внимание! „Свидетели на Йехова“ отвориха офис в Благоевград до СОУИЧЕ и Колежа по туризъм

Свидетели на Йехова

Забраненото в много страни религиозно движение е регистрирано в България, но в областния център на Пиринско работи нелегално

Забраненото в много страни религиозно движение „Свидетели на Йехова“ от няколко дни е наело офис в Благоевград между двете алеи, по които се прибират децата от СОУИЧЕ, пише вестник „Струма“ в днешния си брой. В доскорошния магазин за дрехи втора употреба на бул. „Ал. Стамболийски“, който е на двайсетина метра и от Колежа по туризъм, табелка приканва към „Библейски доклад и изучаване на „Стражева кула“ всяка неделя от 16.00 часа, както и към „Изучаване на Библията в сбора, Теократично училище и събрание за службата“ в сряда от 19.00 часа.

Йеховистите се появиха на централната благоевградска улица, която е основна пътна артерия в областния център на Пиринско, само две седмици след като бяха натирени от Гоце Делчев. Там в началото на септември една местна християнка организира мащабна подписка сред съгражданите си и успя да ги настрои до такава степен срещу Йеховистите, че те напуснаха града буквално за една петъчна нощ.

Става въпрос за 5-има емисари, пристигнали в Гоце Делчев през март, които в продължение на половин година тормозеха гоцеделчевци по домовете им, опитвайки се да им пробутат настолното четиво на Йеховистите „Стражева кула“. Недоволството на хората обаче избухна, след като през август двама от Йеховистите, по произход датчани, нападнаха 17-годишно момче, помагало в събирането на подписката срещу тях. Едва ли е случайно, че по същото време – в края на лятото, аналогични сигнали срещу „Свидетели на Йехова“ се появиха в Петрич, Перник и Кюстендил, а в Бургас по повод тормоза им над хората местните съветници забраниха религиозната агитация по улиците на морския град чрез раздаването на безплатни печатни материали.

„Свидетели на Йехова“ от години се навъртат из Благоевград, но до момента дейността им бе свързана главно с обиколки по домовете и досаждаме на хората на улицата. Окопаването им в офис на бул. „Ал. Стамболийски“ е свидетелство, че те са решили трайно да се заселят в града, където има в изобилие от предпочитаната им младежка възрастова група – 19 основни и средни училища, 2 университета и 1 колеж със студенти.

Религиозното движение е основано през 1876 г. в САЩ, а от 1909 г. щабквартирата им се намира в Ню Йорк, в Бруклин. Местните групи наричат своите центрове „Дворци на Царството“, които са стаи с голи стени и столове. Всеки активен участник в култа е „служител“, а тези, които се отдават напълно на работата в организацията, се наричат „водещи издатели“. Те вярват, че Йехова е бащата на Исус, който живее в Божие царство и е назначил сина си Исус за негов управител, отказват преливането на кръв, дори ако става въпрос за животоспасяваща процедура, не зачитат никакви религиозни или граждански празници, включително и рожден ден, порицават отдаването на чест пред националния флаг и служенето във въоръжените сили, не зачитат държавата и признават за законна единствено своята организация. Непрекъснато правят купища лъжливи предсказания, които обявяват за божествени пророчества. Само за периода 1940-1943 г. те 44 пъти са променили своите дати за края на света. Вече не обявяват конкретни дати, но смятат, че живеем последните си дни, както и че след края на света Исус ще завладее цялата земя и всички мъртви ще възкръснат.

„Свидетелите“ са особено чувствителни по темата за парите. В официалния им сайт изрично е подчертано, че на събиранията им входът е свободен и не се събират пари. „Не вземаме десятък, не събираме такси и не подаваме поднос за събиране на пари“, декларират те. Въпреки това не крият, че имат много пари, които им стигат да издържат хилядите си Зали на Царството по целия свят и да строят всеки ден / !/ по 5 нови такива. Отделно, Йеховистите издават и разпространяват безплатно стотици милиони Библии, 2 списания, строят „домове Бетел“, подкрепят финансово хиляди бетелови служители и мисионери и осигуряват пойощ по време на бедствие. Обясняват, че всичко това, включително луксозната поддръжка на „служителите и издателите им“, го правят с дарения – във всяка Зала на Царството има по 2 кутии за дарения, които „самите Свидетели с радост отделят, за да вършат Божията воля на земята“.

В сайта обаче фигурира и напомнянето, че „всеки може редовно да отделя по нещо настрана“, както и звучащото като открита просия убеждение, че „Йехова ще продължава да подтиква сърцата на онези, които искат да го почитат с ценните си притежания и да подкрепят дейността за Царството, така че Божията воля да бъде изпълнена“.

В България проповедниците на Йехова идват през 1989 г., но официално религиозното движение е регистрирано през 1999 г. Отличава се със своята агресивност, поради което през 1994 г. му бе отказана регистрация, както в много други страни по света. Йеховистите обаче подадоха жалба срещу България пред Международния европейски съд за правата на човека в Страсбург, като междувременно успяха да се регистрират в България като фирма „Пролетна природа“ с предмет на дейност търговия с картини. Впоследствие „свидетелите“ спечелиха делото срещу страната ни и това им дава достатъчно самочувствие на наша територия. Като вече официално регистрирани, йеховистите дори получиха подарък от Министерския съвет – миналата година той определи извънредни религиозни празници през 2014 г. за всички регистрирани вероизповедания, различни от източноправославното, и така съгласно българския

Кодекс на труда и Закона за държавния служител членовете на Йехова имат право безнаказано да ползват 5 дни допълнителен отпуск -за Възпоминанието за смъртта на Исус Христос, което се чества на 14 април, и за Конгресните дни на движението, фиксирани на 29 и 30 август, и 5 и 6 септември.

Въпреки че имат регистрация в България, в Благоевград йеховистите пребивават нелегално. В сайта на Окръжен съд – Благоевград, където са качени всички регистрации на религиозни сдружения, са вписани Евангелска Баптисткз, Евангелска Петдесятна и Евангелска Съборна църква, Местно поделение Християнски център и Общество „Бяло братство“. „Свидетели на Йехова“ обаче липсват и затова всякаква тяхна дейност на територията на общината е незаконна.

Дали заради слаба разгласа, или поради лош имидж, но в сряда вечерта благоевградчани останаха напълно равнодушни към йеховисткия прочит на Библията – около 19.00 часа много хора минаха край „църквата“ им на бул. „Ал. Стамболийски“, но никой не влезе.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене