Бъдещият премиер на РС Македония каза как ще процедира с България

Македонските и българските граждани се интересуват повече от икономиката, културния, образователния и младежкия обмен, инфраструктурата, която свързва, и по тези теми трябва да си сътрудничим много повече, подчерта Ковачевски

По пътя към ЕС сме изправени пред предизвикателствата, за които двете правителства на Северна Македония и България, са решени да намерят решения чрез диалог и сътрудничество, изтъкна лидерът на СДСМ и кандидат премиер Димитар Ковачевски в речта си пред парламента, който събота и неделя дискутира и гласува предложеното от него ново правителство.

„Македонските и българските граждани се интересуват повече от икономиката, културния, образователния и младежкия обмен, инфраструктурата, която свързва, и по тези теми трябва да си сътрудничим много повече“, подчерта Ковачевски.

„Историята принадлежи на историците, но въпросите за идентичността се основават на хората и държавата. За правителството няма дилема – никой не трябва и никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ и за исторически и научно потвърдената специфика и уникалност на македонския език“, добави той.

„Преговорите с Република България ще продължат и ще се активизират, защото сме приятелска страна, която развива добросъседство и защото имаме изключителен стратегически интерес да започнем преговорите за членство в ЕС. Правителството също така ще продължи да поддържа и развива добросъседски и приятелски отношения с всички свои съседи, като непрекъснато инициира нови програми и проекти за свързване на гражданите чрез инициативи като Отворените Балкани“, изтъкна също лидерът.

По думите му в областта на инфраструктурата основен приоритет е изграждането на Коридор 8, който неоправдано закъснява с десетилетия.

„Връзката изток-запад с Албания и България е стратегически ангажимент и фокус на правителството до 2024 г. Продължаваме с изграждането на магистралата Кичево–Охрид и Скопие–Блаце. Предвижда се да започне цялостна модернизация на магистрала Тетово–Гостивар, както и на други четири магистрални участъка. Предвижда се текуща реконструкция и изграждане на местни пътища с дължина над 1000 км в 36 общини”, изтъкна кандидатът за премиер.

Междувременно стана ясно, че българският премиер Кирил Петков във вторник заминава на официално посещение в Република Северна Македония. Реализирането на визитата става възможно след падането на карантината на министър-председателя при получен отрицателен PCR тест.

Автор: БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене