Републиканци за България: Правителството се опитва да унищожи Кресненското дефиле

Районът е сеизмичен, а хидроложки изследвания показват, че изграждането на подобен тунел е опасно

Правителството се опитва да унищожи Кресненското дефиле. Считаме изявлението на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов за изграждане на дълъг тунел в района на Кресненското дефиле, като единствена и най-щадяща околната среда алтернатива за доизграждане на автомагистрала „Струма“, за противоречащо на експертни мнения, становища и доклади в областта на околната среда, геодезията и хидрологията. Те доказват по категоричен начин негативния ефект на разглеждания вариант, а целта е единствено усвояване на пари чрез фирми, приближени до властта.

Това заявиха от Републиканци за България.

Част от аргументите за по-горе твърдяното включват становища на български и международни учени, които категорично защитават тезата, че районът на Кресненското дефиле е изграден от скали съдържащи високи фонови концентрации на радиоактивни елементи.

Като доказателство за това може да се посочи наличието на уран и добивът му извършван в областта.

Също така подобен вариант е изключително неподходящ поради наличието на газ радон, който се счита за предизвикващ ракови заболявания у хората.

Опасност от непоправима екологична катастрофа са и предвиждащите се милиони кубични метра радиоактивни скали и почви, които ще се образуват като опасен отпадък в процеса на изкопаване на тунел.

Важно е да се отбележи, че към днешна дата не се разполага с вариант за третиране или депониране на тези опасни отпадъци. Районът е сеизмичен, а в допълнение на това хидроложки изследвания извършвани в миналото показват, че изграждането на подобен тунел е опасно.

В противовес на думите на министъра на околната среда и водите и след преглед на научно обоснованите факти изброени по-горе, става ясно, че целостта и устойчивостта на екосистемите не представлява приоритет за политическото ръководство на министерство. Реализирането на проекта ще е единствено финансова подкрепа за определени близки до управляващите субекти, смятат от РБ.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене