Пернишко се озари от огньовете на Сурова

Ех, пак е Сурова, в целия регион лумнаха ритуалните огньове. Магично е, красиво, вълнуващо. Селата оживяха, а страховитите маски , ликове скриваха лицата на сурвакарите.Няма населено място, което да не се оглася от звънците,  където не пламтят огньове, а хората, насъбрали се на мегданите да не танцуват най-красивите хора. По традиция сурвакарите от една група гостуват на друга, а бълюкбашите се поздравяват и сключват примирие. И започва една фиеста, която само който не я е преживял, не знае какво е усещането.

Трудно е да се каже коя група е най-добра. Всяка има своята красота, танц, характерни маски.

В 18,30 бе запален ритуалният огън в Ковачевското село Сирищник. Десетки деца са сред сурвакарите, а  маските на групата са истинско произведение на изкуството.  Все повече в групата се включват момичета и жени. След ритуалния танц групата отпътува за среща със сурвакарите в село Лобош. В Ковачевци пък местната група се срещна с гостуващата от Джерман.

В радомирското село Стефаново над 50 сурвакари  танцуваха около ритуалния огън, водени от болюкбашията Ивайло Крумов, а  най-възрастният бе 50-годишният Марио Велинов. Най-малките участници бяха едва на 4 годинки, но вече носеха с гордост костюмите си. В центъра на селото се изви хоро, на което се хванаха и млади, и стари. Час след това сурвакарите тръгнаха за съседното село Друган.

Огньове горят в десетките пернишки, радомирски, земенски, ковачевски, брезнишки и трънски села. Това е неповторима нощ, в която оживяват маските.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене