По време на срещата проф. Сербезова увери директорите на столичните болници, че държавата е осигурила всички необходими лекарствени продукти за лечението на пациентите с Ковид-19.

Здравният министър посочи факторите, от които ще зависят новите Ковид мерки

На среща между директорите на столичните лечебни заведения за болнична помощ, министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев беше обсъдена готовността за справяне с нарастващото натоварване върху болниците, с оглед навлизането на страната ни в петата вълна на пандемията.

Дискутирани бяха обезпечеността с болнични легла, възможността за разкриване на допълнителни такива за лечение на пациенти с Ковид-19, в т.ч. за интензивно и консервативно лечение. Акцент беше поставен и върху това, че медицинските грижи за всички пациенти, които не са заразени с коронавирусна инфекция, също трябва да бъдат гарантирани.

„Тази вълна няма да повтори това, което наблюдавахме при предишните вълни. По тази причина ежедневно ще бъде извършвана комплексна оценка на база данните, които са натрупани в Националната здравно-информационна система, както и математическо моделиране – опит за прогнозиране на това как ще протече вълната. В анализа ще бъдат включени не само заболеваемостта на 100 хил. души и смъртността от Ковид-19, но и заетостта на леглата, в т.ч. продължителността на тази заетост. Ключов показател ще бъде и обезпечеността с медицински персонал, който да полага грижи за болните. Това ще са факторите за преминаване от едни към други противоепидемични мерки“, посочи здравният министър.

По време на срещата проф. Сербезова увери директорите на столичните болници, че държавата е осигурила всички необходими лекарствени продукти за лечението на пациентите с Ковид-19.

Пред журналисти министърът коментира, че в рамките на днешния ден се очаква да бъде издадена заповедта, с която продължителността на карантината и изолацията ще бъде съкратена.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене