Водите на река Струма са опасно близо до село Тополница

 

Дигата на места е вече компроментирана

Отместено корито на река Струма застрашава село Тополница в Петричко. Местните хора се опасяват, че при пролетното снеготопене водите може да достигнат до къщите.

Придошлите води са довлекли много интертни материали, а това е причинило изместване на коритото надясно в посока с. Тополница. Според местните хора за последната година преместването е с 40 метра. Засега изглежда, че къщите са на безопасна височина. При продължаващо изземване на брега от реката обаче, опасността за домовете ще стане реална.

Според кмета на селото Любен Маринополски реката е започнала да променя коритото си и десният бряг го подяжда сериозно. „Притесненията са ми, че ще почне да завладява и земеделски земи, което не е добре за нашите селскостопански производители. Изсипват се за кратко време много валежи, а тая вода трябва да иде някъде. Дигата на места е вече компроментирана, това са инертни материали,това са острови донесени от водата“, заяви той. По думите му трябва да се помисли по въпроса да се отдадат на концесия.

https://www.vbox7.com/play:a74f0f3e83

nova.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене