Управителят на Ковид центъра в Гоцеделчевско д-р Ангел Попов: По 130 пациенти преглеждаме дневно, половината са положителни, така и не получихме обещаната медицинска апаратура…

Безплатната медицинска апаратурата, която бе обещана от служебния здравен министър Стойчо Кацаров за ковидните центрове, все още не е доставена, установи репортерска проверка на „Струма“.

„Ние работим като Ковид център вече трети месец, но и към момента апаратура не сме получили. Крайният срок за подаване на заявките беше 8 октомври 2021 г. и оттогава сме в очакване да се изпълнят. Правителството се смени, но след като това е държавна политика, би трябвало да се продължи. Нашият медицински център работи на високи обороти, на ден преминават по 130 пациенти. Увеличихме часовете, екипите, прегледи се правят и в събота. На 3 януари, когато беше почивен ден, сме прегледали 127 пациенти. Приблизително половината от бързите тестове са положителни. В момента се заразяват цели семейства. Прави впечатление, че сега болестта преминава по-леко и по-малко хора стигат до болница”, заяви управителят на МЦ „Артро“ – Гоце Делчев д-р Ангел Попов.

Той счита, че дори и без обещаната апаратура ковидните центрове са изиграли съществена роля пациентите да получават навременна диагностика и лечение, като наред с това бе предотвратено струпването пред болниците.

Припомняме, че за да стимулира създаването на Ковид центрове, през септември миналата година Министерство на здравеопазването щедро обеща да осигури безплатна медицинска апаратура в рамките на 50 000 лв., като рентгенов апарат тип „Кугел“, апарати за ехография или ЕКГ, дефибрилатори, апарати за лабораторна диагностика и др., което не се реализира.

Междувременно д-р Ангел Попов закупи със собствени средства допълнителна ЕКГ апаратура за медицинския център, за да обслужват пациентите си в пика на четвъртата вълна.

Апаратура не е получил и МЦ „Доверие“ на д-р Орфей Дуевски в Петрич.

„Ще отправя запитване до Министерство на здравеопазването дали ще бъде доставена медицинската апаратура, за която кандидатствахме. Ковидният център работи добре, започнахме да правим и ваксини, които сега са основно бустерни. В първия работен ден след празниците – 4 януари, сме прегледали 55 човека, от които 22 бяха с положителни проби за Ковид-19. Днес от 36 теста 16 са позитивни“, каза д-р Орфей Дуевски.

Бустерните дози са най-търсените и в МЦ „Артро“, който бе определен като един трите центъра в Пиринско за детска ваксинация срещу Ковид- 19.

„Към момента има само 4 заявки за имунизация на деца от 5 до 11 г., като това са деца на колеги. Очакваме да станат поне 8 желаещи, за да поръчаме флакон с ваксината. Иначе досега сме правили ваксини на деца над 12 г. Но като цяло родителите се страхуват. Затова е необходима сериозна национална кампания, защото хората са наплашени от голямата дезинформация. Затова и към момента се имунизират основно вече ваксинираните, които си правят трета доза“, добави д-р Ангел Попов.

Поставените бустерни дози в Пиринско към вчерашна дата бяха 11 518, като предишния ден за едно денонощие се бяха ваксинирали 1148 души. Общият брой ваксинации е 132 441, като със завършен курс са 68 590. Лицата под домашна карантина са 1854. Новите случаи на Covid-19 в Благоевградска област за изминалото денонощие са 390. Заразната заболяемост вече е 736 на 100 000 души население за 14 дни. 215 са заетите легла за неусложнени случаи, а за интензивните – 16.

„В ковидния сектор на хирургично отделение на МБАЛ – Благоевград се лекуват 14 болни. В нашето отделение досега не постъпвал за лечение ваксиниран пациент. Всички са неваксинирани. При нас обаче смъртността е ниска, 6-7 пациенти са починали от началото на пандемията. Това е така, защото терапията се провежда съобразно унифицираните протоколи в разработения от нас интерактивен справочник за лечение на Ковид-19. Хирургично отделение е единственото, което работи на два режима, тъй като ние поемаме спешни случаи и ковидни пациенти”, каза началникът на хирургично отделение д-р Димитър Димитров.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене