Живакът удря 40 градуса утре, оранжев код в 7 области

Оранжев код за високи температури утре в 7 области обяви Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Става дума за Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна и Сливен, където се очаква живакът да удари 40 градуса.

Във всички останали области в страната, за които е обявен жълт код, се очакват максимални температури над 37°.

Днешният ден пък е най-топлият от началото на 2020 година. Най-високата измерена температура е от Русе, където термометрите показаха 39,7 по Целзий. Петък, най-вероятно, ще е още по-горещ

Освен Русе, живакът днес скочи до опасно високи температури и в Свищов, Чирпан, Стара Загора и Сандански – в тези четири града са отчетени 38 градуса.

Високите температури обаче ще се понижат още в нощта на петък срещу събота, когато термометрите ще показват с 3-4 градуса по-малко, а в неделя с още 1-2 градуса и така ще се приближат до типичните за това време на годината.

Районната противопожарна служба в Кърджали пък предупреди за опасност от пожари заради високите температури. Само за последните седмици в областта са възникнали 18 огнища, унищожени са 25 декара иглолистна гора, сухи треви и храсти. От службата разпространиха правила за безопасност, сред тях са забрана за палене на стърнища, за изгаряне на отпадъци, както и за палене на огън в гората извън обозначените за това места.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене