Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков присъства на ритуала по спасяване на Богоявлениския кръст от водите на река Благоевградска Бистрица

Йордановден е един от най-големите християнски празници, на който отбелязваме деня на Светото кръщение на Иисус Христос от Св. Йоан Кръстител във водите на река Йордан.

По повод празника председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков присъства на ритуала по спасяване на Богоявлениския кръст от водите на река Благоевградска Бистрица.

По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Според поверието, който пръв хване кръста – ще бъде много здрав и всичко ще му спори. Тази година това е Красимир Кръстев на 30 години от квартал „Еленово“ в Благоевград.

Тържествата за празника продължиха на площад „Георги Измирлиев“, където бяха строени военнослужещите от Военно формирование 26 400 Благоевград.

По традиция бе извършен богоявленски водосвет на бойните знамена и благоевградски свещеници благословиха военнослужещите от 3-то бригадно командване, с командир полковник Митко Балтов.

Официалните гости на събитието бяха: кметът Илко Стоянов, заместник областният управител Стоян Христов, председателят на Общинския съвет Благоевград Радослав Тасков, секретарят на община Благоевград Дейвид Арабаджиев, общински съветници и граждани.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 г. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.

След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари – Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата „За успех на народа“, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.

В 11.30 часа на площад „Народни будители”, квартал „Вароша“ жители и гости Благоевград сведоха глава пред бюст-паметника на големия български революционер Христо Ботев по повод 174 години от рождението на поета.

Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков взе участие и в ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Великия български поет-революционер.

Почит пред делото на Христо Ботев отдадоха още кметът на община Благоевград Илко Стоянов, общински съветници, военнослужещи, представители на културни институти и граждани.

Ученици от 11-то ОУ „Христо Ботев“ изнесоха рецитал в чест на поета и патрон на училището.

„Но… стига ми тая награда – да каже нявга народът: умря сиромах за правда, за правда и за свобода…“

Христо Ботев

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене