Ресторантьори: Стига дискриминация със зеления сертификат! Или за всички, или за никой!

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България са категорично против дискриминационния подход, демонстриран от държавата по отношение на „зелените сертификати“.

„Днес за пореден път темата за въвеждането на документа в Народното събрание беше отложена! В същото време множество сектори на българския бизнес, които са далеч по-малко рискови в сравнение с парламента и държавната администрация, са принудени да работят със „зелен сертификат“. Защо?! За да се имитират мерки, да се правим, че нещо вършим, а в същото време хората, които сме избрали да решават съдбата ни да ни се подиграват и да съсипват поминъка ни?! Не е честно, не е редно и ние не сме съгласни!”, се казва в позиция на ресторантьорите.

Те негодуват, че се обсъжда, при евентуално въвеждане на „зелен сертификат“ в Народното събрание, всички данъкоплатци да плащат тестовете на неваксинираните високоплатени депутати и чиновници.

„От какъв зор? Работодателят, когато изисквал сертификат, да поемел тестовете… Желаем да напомним, че ние като работодатели не сме искали въвеждането на „зелен сертификат“ за обектите ни, но с министерска заповед сме принудени да го спазваме и никой не поема тестовете на служителите ни! Тежката дискриминация по темата трябва да спре! Не може правилата да важат за едни, а демонстративно да се пренебрегват от тези, които ги въвеждат!”, твърдят от СЗБ и БАЗ.

Ресторанторите подчертават, че ковид кризата се задълбочава не само у нас, но и в целия свят. Време е да се поеме отговорност и да се преосмисли обхватът на „зеления сертификат“, така че той или да обхване целия обществен живот, или да отпадне като изискване.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене