Кандидат за Гинес: банскалията Димитър Кехайов-Мимо с кукерски костюм с дължина на косъма 125 см

Банскалията Димитър Кехайов, известен като Мимо накара съгражданите си отново да ахнат от изненада. На традиционното маскарадно шествие, което се провежда в Банско в първия ден на всяка Нова година, той дефилира на площада с кукерски костюм с дължина на косъма 1 метър и 25 см. Пред туристи и местни козият косъм беше точно измерен. Костюмът му тежи цели 50 кг и е правен в продължение на шест години. Мимо обяви, че с този кукерски костюм ще кандидатства за подобряване рекорда в Книгата на Гинес.

Мимо отдавна сам отглежда кози, пристрастен е към кукерската традиция. Дядо му и баща му са били също изявени кукери в Банско. Първите ярета Мимо закупил преди 15-ина години от Калофер и така основал своя малка ферма от точно определена порода. Сам обработва и кожите на козите, като ги превръща в уникални маскарадни костюми. В дома на Мимо традициите се предават от поколение на поколение. Мерака да бъде бабугер вече е предал на племенника си Димитър.

Първият рекорд той постигнал през 2018 година, когато измерената дължина на косъма се оказа 105 см. Тогава гастарбайтерът от симитлийското село Черниче Николай Аспарухов-Талайката, който от години работи в Испания, закупи костюма на Мимо за 22 000 евро. Не могъл да откаже на малкия си син Александър, също дефилиращ всяка година на кукерските шествия в района. Сега дължината на косъма се оказа с цели 20 см по-дълъг.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене